Ξεκίνησε η έκθεση του Δήμου Αμαρουσίου με τις φωτογραφίες μας

"Οι παλαιές οικίες του Αμαρουσίου και οι άνθρωποί τους"

21/5/24

Παράλογοι συνήθεις πόθοι - Θόδωρου Σούμα (βιβλίο)

Η συλλογή του συνάδελφου (ως κριτικού κινηματογράφου) Θόδωρου Σούμα, «Παράλογοι συνήθεις πόθοι» (εκδ. Βακχικόν), περιλαμβάνει διηγήματα που άλλοτε αναδεικνύουν τον τρελό κι εξωφρενικό χαρακτήρα των ιστοριών έρωτα και σεξ των προσώπων, κι άλλοτε την απελπισμένη, εφιαλτική και γελοία πλευρά τους. 
Διαβάζοντας αυτή τη (240 σελίδων) συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από αλλόκοτες, μερικές φορές συνειδητά πορνογραφικές, ερωτικές ιστορίες, διαπιστώνουμε πως όλα τα πρόσωπα έχουν μια ροπή κι ευαισθησία έναντι του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας, πιθανόν γιατί αναζητούν τον έρωτα και την ερωτική ευτυχία· κι επειδή δεν τα βρίσκουν, αρκούνται στην αναζήτηση κάποιου υποκατάστατού τους, δηλαδή του σεξ.
Η όλη συλλογή διέπεται από την προσπάθεια και την ανάγκη του συγγραφέα να βρει, να συλλέξει και να εκφράσει την αλήθεια των ερώτων και της σεξουαλικότητας των προσώπων μέχρι τέλους. Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε, που ορισμένα, σκοτεινά τολμηρά διηγήματα μοιάζουν με νατουραλιστικά και πορνογραφικά πεζογραφήματα. Το ότι αρκετοί χαρακτήρες φέρονται ως ερωτύλοι ή ως ερωτιδείς αποτελεί μάλλον μια υπαρξιακή, ασυνείδητη κατάσταση και ροπή τους, την αναζήτηση της κατάστασης της ευτυχίας, της αγάπης και της ψυχοσωματικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. 
Στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής κι απεγνωσμένης έρευνάς τους, μερικές φορές φτάνουν στα άκρα, ίσως επειδή ο ερωτισμός είναι η αποδοχή της ζωής ως τα ακραία όριά της, ως τον θάνατο, ως τη διακινδύνευση της ισορροπημένης, συμβατικής και κανονικής ζωής.
Ο Θόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, αρθρογράφος και δοκιμιογράφος. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων «Η Κλαίρη και η θάλασσα», (εκδόσεις Απόπειρα 2001), τη νουβέλα «Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» (εκδόσεις Βακχικόν 2019) και τη μυθιστορηματική μαρτυρία «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 2008)», (εκδόσεις Επίκεντρο 2023). 
Έξι βιβλία του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως: «Κινηματογράφος & Σεξουαλικότητα / Ερωτισμός, Έρωτας, Ψυχολογία και Αισθητική στο χολιγουντιανό σινεμά», «12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες», «Κινηματογράφος και Έρωτας», «Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες» και το «Κινηματογραφικοί Δημιουργοί». Ανέλαβε επίσης την επιμέλεια του βιβλίου «Σταύρος Τσιώλης» (εκδόσεις Νεφέλη 2005), του οποίου συνέγραψε το μεγαλύτερο μέρος.
Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά The Books’ Journal και Δέντρο. Έχει γράψει πολλά κείμενα για το σινεμά σε διάφορα έντυπα, όπως στα κινηματογραφικά περιοδικά Σύγχρονος Κινηματογράφος, Οθόνη, Καθρέφτης, Camera-stylo, Κινηματογράφος και επικοινωνία, Αντι-κινηματογράφος, σε βιβλία-μονογραφίες σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο περιοδικό Τέταρτο, στην εφημερίδα Αυγή και στον Θούριο. Ανέλαβε την αρχισυνταξία και έγραψε άρθρα στα ετήσια Αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, «Κινηματογράφος 2003» έως και «Κινηματογράφος 2009». Υπήρξε υπεύθυνος ύλης του κινηματογραφικού περιοδικού ΚΙΝΟ. Έχουν δημοσιευτεί πολλά κινηματογραφικά κείμενά του στις ιστοσελίδες Cinephilia, Bookpress, Fractal, Vakxikon.gr, Kemes.wordpress, Camerastyloonline, Filmandtheater κ.ά. Στα ιστολόγια Μη μαδάς τη μαργαρίτα, Μεταρρύθμιση και Athens Voice δημοσιεύονται κατά διαστήματα πολιτικά και κινηματογραφικά άρθρα του. Στο τελευταίο δημοσιεύει άρθρα και για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ). Έχει δημοσιεύσει βιβλιοκριτικές στις ιστοσελίδες Bookpress, Ο αναγνώστης, Fractalart, Athens Voice, Χάρτης και Vakxikon.gr. Έχει γυρίσει το ένα μέρος της μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας-δίπτυχο, Περί έρωτος, και δύο ταινίες μικρού μήκους, Ταυτότητες και ρόλοι και Ο διαγραμμένος. Οι «Παράλογοι συνήθεις πόθοι» είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του.-