8/5/24

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 9/5/2024:

The big father / Sobibοr / Club Zero / Το βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων  / Επιστροφή στην εποχή των δεινοσαύρων / Detective Conan: Το μαύρο υποβρύχιο
The big father
Σκληρή σάτιρα των τηλεοπτικών reality shows και των ανθρώπων που στρέφονται εξ ανάγκης προς αυτά αυτοεξευτελιζόμενοι καθώς και ένα σχόλιο πάνω στην οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και άλλων θεμάτων που απασχολούν την εποχή μας, όπως η ενδοοικογενειακή βία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κωμωδία, Μαύρη, 112΄
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός
Παίζουν: Νίκος Παντελίδης, Έλενα Τυρέα, Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Κωστής Σαββιδάκης
Διανομή: New Star 
===
Sobibοr
Η ταινία βασίζεται σε γεγονότα που συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ στην Πολωνία και είναι εμπνευσμένη από τις περιγραφές που άφησε ο Αλεξάντρ Πετσέρσκι (ανθυπολοχαγός του σοβιετικού στρατού τότε) σε μια μικρή συλλογή απομνημονευμάτων με τίτλο «Alexander Pechersky: Breakthrough into immorality».
Τον Οκτώβριο του 1943 ο ανθυπολοχαγός Πετσέρσκι συνελήφθη και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ και μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κατάφερε να σχεδιάσει μια εξέγερση κρατουμένων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Πολωνία. Τη μοναδική επιτυχημένη εξέγερση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, 118΄
Χώρα: Ρωσία, 2018
Σκηνοθεσία: Κονσταντέν Χαμπεσκί
Παίζουν: Κονσταντέν Χαμπεσκί, Κρίστοφερ Λαμπέρ, Φελίς Ζανκέλ, Νταΐνιους Καζλάουσκας
Διανομή: New Star
===
Club Zero
Ανάμεσα σε κωμωδία, δράμα και ταινία τρόμου, η Τζέσικα Χάουσνερ έχει δημιουργήσει μια σουρεαλιστική σάτιρα της σύγχρονης μανίας για όλο και πιο εκκεντρικές μορφές υγιεινής διατροφής, αλλά και της τυφλής εμπιστοσύνης που δείχνουν οι άνθρωποι στις κάθε λογής αυθεντίες. 
Σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, μια νεαρή δασκάλα (Μία Γουασικόφσκα) αναλαμβάνει να αλλάξει προς το καλύτερο τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών με ένα πρωτοποριακό σεμινάριο «ενσυνείδητης διατροφής». Καθώς οι τακτικές της εξελίσσονται σε ακραίες και αυταρχικές, οι απόψεις της αρχίζουν να θυμίζουν περισσότερο ηγερία αίρεσης παρά διατροφολόγο, ενώ η υγεία των παιδιών αρχίζει να κλονίζεται επικίνδυνα με απρόβλεπτες συνέπειες. 
INFO
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 110΄
Χώρες: ΗΒ, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Κατάρ, 2024 
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ
Παίζουν: Μία Γουασικόφσκα, Ξένια Ντέβριεντ, Λιούκ Μπάρκερ, Φλόρενς Μπέικερ
Διανομή: Ama Films (μόνον στο ΑΣΤΥ)
===
Το βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων - Kingdom of the Planet of the Apes
Η νέα ταινία του γνωστού franchise, διαδραματίζεται πολλά χρόνια μετά από την «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση» (2017). Πολλές γενιές έχουν παρέλθει από την εποχή που ο Καίσαρας -που έμοιαζε με τον Μωυσή- οδήγησε τον λαό του σε μια όαση, ενώ οι άνθρωποι έχουν περιέλθει σε άγρια κατάσταση. Οι νεότερες γενιές πιθήκων δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Καίσαρα, ενώ άλλες έχουν διαστρεβλώσει τη διδασκαλία του για να χτίσουν νέες αυτοκρατορίες. Σε αυτό το σκηνικό, ένας τυραννικός ηγέτης  αρχίζει να υποδουλώνει άλλες φατρίες προκειμένου να οδηγηθεί στην ανθρώπινη τεχνολογία, ενώ ένας νεαρός πίθηκος, ξεκινά ένα ταξίδι αμφισβήτησης με μια νεαρή γυναίκα (Φρέγια Άλαν) να αποτελεί την καταλυτική δύναμη στην αναζήτησή του. Αν και, όπως φαίνεται, κι αυτή έχει τα δικά της σχέδια…
INFO
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας, Περιπέτεια, Δράση, 2024
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Γουές Μπολ
Παίζουν: Φρέγια Άλαν, Κέβιν Ντουράν, Γουίλιαμ Μέισι
Διανομή: Feelgood
===
Επιστροφή στην εποχή των δεινοσαύρων – Timescape: Back to the dinosaurs 
Έξυπνη σεναριακά επιστημονική φαντασία για όλη την οικογένεια, από τον Ελληνο-καναδό Μένι Τσίρμπα, που εάν είχε μεγαλύτερο προϋπολογισμό θα έκανε θαύματα. 
Η Λάρα και ο Τζέισον ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες διαστημόπλοιο που έχει κάνει αναγκαστική προσγείωση σε γειτονικό δάσος. Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, επιβιβάζονται και διαπιστώνουν ότι είναι μια χρονομηχανή, η οποία τους μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εποχής των δεινοσαύρων και συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν την πτώση του αστεροειδή, που τους εξαφάνισε. Σκοπός τους τώρα, με τη βοήθεια της Μία της τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει το σκάφος, είναι να επιστρέψουν γρήγορα στο σήμερα, για να μην αλλάξουν τη ροή της ιστορίας…
INFO
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας, Παιδική περιπέτεια, 81΄
Χώρα: Καναδάς, 2022
Σκηνοθεσία: Αριστομένης Τσίρμπας
Παίζουν: Σόφιαν Ολένιουκ, Λόλα Ροσινιόλ-Αρτς, Πατρίτσια Σάμερσετ (αφηγήτρια), Αριστομένης Τσίρμπας
Διανομή: Rosebud.21
===
Detective Conan: Το μαύρο υποβρύχιο - Detective Conan: Black Iron Submarine 
Μια εγκληματική οργάνωση σχεδιάζει επίθεση σε μία υποβρύχια εγκατάσταση της Interpol, όπου σύντομα θα παρουσιασθεί ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα επιτρέπει την άμεση αναγνώριση προσώπων σε όλο τον κόσμο. Ο ντετέκτιβ Κόναν και η παρέα του είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν την οργάνωση από την απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών. 
INFO
Είδος: Anime, Μυστηρίου, Περιπέτεια, 109΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Γιουζούρου Τατσικάβα 
Διανομή: The Film Group
(Από τη σελίδα μου στην καθημερινή Αμαρυσία)