6/5/24

Sobibor

Η ταινία βασίζεται σε γεγονότα που συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ στην Πολωνία και είναι εμπνευσμένη από τις περιγραφές που άφησε ο Αλεξάντρ Πετσέρσκι (ανθυπολοχαγός του σοβιετικού στρατού τότε) σε μια μικρή συλλογή απομνημονευμάτων με τίτλο «Alexander Pechersky: Breakthrough into immorality».
Τον Οκτώβριο του 1943 ο ανθυπολοχαγός Αλεξάντρ Πετσέρσκι συνελήφθη και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ και μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κατάφερε να σχεδιάσει μια εξέγερση κρατουμένων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Πολωνία. Τη μοναδική επιτυχημένη εξέγερση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.
Ο Κονσταντέν Χαμπεσκί αναπαριστά με χειρουργική ακρίβεια την εφιαλτική κατάσταση που επικρατούσε στο στρατόπεδο, από τη στιγμή της άφιξης των Εβραίων με το τρένο και την υποκριτικά φιλική υποδοχή από τους Γερμανούς, οι οποίοι διαχώριζαν τα άτομα ανάλογα με τη χρησιμότητά τους (οι γυναίκες οδηγούνται σχεδόν αμέσως «για να κάνουν ντους καθαριότητας» στους θαλάμους των αερίων και ακολούθως στα κρεματόρια, ενώ οι άντρες αναλαμβάνουν τις σκληρές κι απάνθρωπες εργασίες του στρατοπέδου) και με ντοκιμαντερίστικο ύφος περιγράφει τη σκληρότητα των Γερμανών, τόσο εκείνων που με σαδιστική ευχαρίστηση «εκτελούσαν το καθήκον τους», όσο και εκείνων που αδιάφορα «εκτελούσαν διαταγές» καθώς και το πάθος των εξεγερμένων αιχμαλώτων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 9/5/2024
Είδος: Δράμα, Ιστορικό, 118΄
Χώρα: Ρωσία, 2018
Σκηνοθεσία: Κονσταντέν Χαμπεσκί
Παίζουν: Κονσταντέν Χαμπεσκί, Κρίστοφερ Λαμπέρ, Φελίς Ζανκέλ, Νταΐνιους Καζλάουσκας
Διανομή: New Star