29/3/24

Αντίλαλος – El eco

Μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο το Ελ Έκο, ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουέμπλα του Μεξικό και ταυτόχρονα μια συγκινητική απεικόνιση των ηθών και των εθίμων μιας κοινωνίας που λειτουργεί σαν αντίλαλος ενός πολιτισμού εκτεθειμένoy στα στοιχεία της φύσης.
Η Τατιάνα Χουέζο με το φακό της παρακολουθεί τρεις οικογένειες του χωριού, που βρίσκεται στη μέση του πουθενά και ουσιαστικά γυναικοκρατείται. Στο χωριό οι σκληρές και διαρκώς μεταβαλλόμενες εποχές υπαγορεύουν τους ρυθμούς της αγροτικής ζωής, καθώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν βροχή, αέρα και οτιδήποτε ήθελε προκύψει στο ατελείωτα καταπράσινο τοπίο. Οι άντρες απουσιάζουν εργαζόμενοι στις γύρω πόλεις, τις οποίες τα νεαρά κορίτσια δεν παύουν να ονειρεύονται ενώ φροντίζουν τους ηλικιωμένους και τα ζωντανά. 
Ο φακός της Χουέζο εστιάζεται στην Μόντσε, που περιποιείται τη γιαγιά της («εσύ την αναλαμβάνεις τώρα», της λέει η μητέρα της στην αρχή της ταινίας), που φροντίζει το νοικοκυριό, που καθαρίζει τα ζώα, που συμμετέχει στη συγκομιδή καλαμποκιού και τρέχει πίσω από το κοπάδι (στην πρώτη σεκάνς σώζει ένα προβατάκι που πνίγεται σε ένα έλος) και στο τέλος δέχεται την επίπληξη «δεν μπορείς να συμμετέχεις στον αγώνα με τα άλογα, αυτά είναι αντρικές δουλειές». Δεν παραπονιέται. Το βλέμμα της όμως, όταν ο φακός της Χουέζο κάνει close up, δείχνει ότι ονειρεύεται. Μπορεί το βλέμμα της να ταξιδεύει στην ηρεμία των ατελείωτων εκτάσεων, μπορεί να κάνει ιππασία απολαμβάνοντας τη φυσική ελευθερία, αλλά βλέπουμε ότι ουσιαστικά είναι φυλακισμένη και όταν κάποια στιγμή που είναι θλιμμένη από το θάνατο της γιαγιάς, βλέπουμε στα μάτια της τη διάθεση της φυγής της, της απόδρασης.
Η φωτογραφία γενικά και τα κάδρα του Ερνέστο Πάρδο δημιουργούν ένα πορτρέτο ήρεμης ζωής σε καταπράσινο και όμορφο τοπίο, στο οποίο η φύση είναι πανταχού παρούσα σε όλο της το μεγαλείο, ακόμα και στις μουντές και βροχερές στιγμές της.
Συνολικά, έχουμε μια συναρπαστική και όμορφα απεικονισμένη αφήγηση της ζωής στη μεξικανική ύπαιθρο, η οποία μοιάζει σαν ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ φύσης και ηθογραφίας με εντυπωσιακούς χαρακτήρες, που όμως δεν σταματά εκεί αλλά προχωράει στο βάθος τους. Στα όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις τους. Υπέροχο. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 4/4/2024
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ηθογραφικό, 102΄
Χώρες: Μεξικό, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Ουέσο
Διανομή: Cinobo