21/2/24

Το χέρι της Θείας δίκης - Red right hand

Σκληρό και βίαιο νέο-γουέστερν που διαδραματίζεται στην βορειο-ανατολική ενδοχώρα των ΗΠΑ, όπου οι αστυνομικές αρχές παρουσιάζονται ως χαλαρές και σχετικά αδιάφορες, ενώ τον έλεγχο τις διακίνησης ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δράσεων ασκεί η Μεγάλη Γάτα, που την υποδύεται η Άντι ΜακΝτάουελ (το είδαμε κι αυτό).
Κάπου στα Απαλάχια όρη, ο Κας που τον υποδύεται ο Ορλάντο Μπλουμ στο πολύ αγριωπό του, προσπαθεί να κάνει μια τίμια και ήσυχη ζωή φροντίζοντας την ορφανή ανιψιά του Σαβάνα (Τσάπελ Όουκς). Μέχρις ότου, η σαδίστρια «νονά» της περιοχής, η Μεγάλη Γάτα τον αναγκάζει να επιστρέψει στην υπηρεσία της, διότι ο Κας έχει χρέη και αδυνατεί να τα εξοφλήσει αφού ακόμα και η τράπεζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μεγάλης Γάτας. 
Με βραδύ ρυθμό στην αρχή, που επιταχύνεται προς το δεύτερο μέρος, η υπόθεση εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη για τον Κας που θολώνει τις γραμμές ανάμεσα στο καλό και το κακό και τον σπρώχνει να κάνει τα πάντα προκειμένου να προστατεύσει τη μόνη οικογένεια που του έχει απομείνει. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή, με τον ιερέα που για να τον παρηγορήσει τον παροτρύνει να προσευχηθεί στο Θεό και ο Κας, παρακαλεί τον Θεό (««αν υπάρχει») να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον πόνο του και να σκοτώσει «τη σκύλα».
Συνολικά, μια ταινία εκδίκησης και αντεκδίκησης, χαλαρή στο πρώτο και εξαιρετικά σκληρή και βίαιη στο δεύτερο μέρος της, με όλα τα κλισέ -και τις υπερβολές- του είδους. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 22/2/2024
Είδος: Αστυνομική, Δράσης, 111΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Έσομ & Ίαν Νελμς
Παίζουν: Ορλάντο Μπλουμ, Άντι ΜακΝτάουελ, Τσάπελ Όουκς, Σκοτ Χέιζ
Διανομή: Tanweer