21/2/24

Ένα τέλος και μια αρχή - The end we start from

Η ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μέγκαν Χάντερ (2017), αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μαχάλια Μπέλο (με προηγούμενη θητεία στην τηλεόραση και τις μικρού μήκους ταινίες) και είναι ένας ύμνος στη μητρότητα και στο γυναικείο ένστικτο. 
Δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που βυθίζει το Λονδίνο, αυτό που μετράει στην ταινία, αλλά η Γυναίκα και η ζωή που φέρνει στον κόσμο. Η καταστρεπτική πλημμύρα έρχεται τη στιγμή που «σπάνε τα νερά» της Γυναίκας σε μια από τις πρώτες σεκάνς της ταινίας, που συγκλονίζει χωρίς να δείχνει καταστροφές τύπου blockbuster, αλλά απεικονίζοντας τη δύναμη του νερού της φύσης που καταστρέφει και των υγρών της μάνας που φέρνουν στο φως μια νέα ζωή. 
Η Γυναίκα (αυτό είναι το όνομα στα credits, του χαρακτήρα που υποδύεται υπέροχα η εκφραστική Τζόντι Κόμερ), ξυπνάει μέσα από υγρά σκοτάδια σε ένα νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης με τον άντρα της (Τζόελ Φράι) πανικόβλητο δίπλα της και αναποφάσιστο στο τι πρέπει να κάνουν. Εκείνη θα αποφασίσει και εκείνη θα πάρει τα ηνία στα χέρια της, επειδή έχει φέρει μια ζωή στον κόσμο και πρέπει να την προστατέψει. Θα καταφύγει σε φυλασσόμενο από τον στρατό καταυλισμό, όπου δέχονται παιδιά συνοδευόμενα από έναν γονέα και θα συνεχίσει μόνη της…. 
Από εκεί και ύστερα η σκηνοθέτρια επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της Γυναίκας, στην αγωνία της για το μωρό της και στον αγώνα της για την επιβίωσή τους. Το μέγεθος της καταστροφής του Λονδίνου ο θεατής δεν το βλέπει, το αισθάνεται έντονα όμως χάρη στις αφηγήσεις των άλλων χαρακτήρων, χάρη στην υποβλητική μουσική (της Άννα Μέρεντιθ) και τον ήχο καθώς και στη γκρίζα και υγρή φωτογραφία (της Σούζι Λαβέλ), που αποκτά ζεστά χρώματα όταν η Γυναίκα θυμάται την προηγούμενη ζωή της.
Συνολικά: εξαιρετική ταινία πάνω σε έξυπνη ιδέα, καλοσκηνοθετημένη και με μοναδική ερμηνεία από την Τζόντι Κόμερ. Μη τη χάσετε. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 22/2/2024
Είδος: Επιστ. Φαντασίας, Δράμα, 102΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Μαχάλια Μπέλο
Παίζουν: Τζόντι Κόμερ, Κάθριν Γουότερστον, Τζόελ Φράι
Διανομή: The Film Group