22/2/24

Προβάλλονται στις αίθουσες από 22/2/2024 και σχολιάζονται:

Ένα τέλος και μια αρχή / Το χέρι της Θείας δίκης / Υπέροχες μέρες / Εμπόλεμη ζώνη / Εκεί που το κακό παραμονεύει / Ladies in waiting / Η μητέρα του σταθμού / Η κυρία με το σκυλάκι (Επαν.)
===
Ένα τέλος και μια αρχή - The end we start from
Η ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μέγκαν Χάντερ (2017), αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μαχάλια Μπέλο (με προηγούμενη θητεία στην τηλεόραση και τις μικρού μήκους ταινίες), αποτελεί έναν ύμνο στη μητρότητα και στο γυναικείο ένστικτο. 
Στο μέσο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που βυθίζει το Λονδίνο, μια νεαρή γυναίκα και το νεογέννητο βρέφος της αναζητούν απεγνωσμένα ένα νέο σπίτι. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Φαντασίας, Δράμα, 102΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Μαχάλια Μπέλο
Παίζουν: Τζόντι Κόμερ, Κάθριν Γουότερστον, Μπένεντικτ Κάμπερπατς, Τόελ Φράι
Διανομή: The Film Group
===
Το χέρι της Θείας δίκης - Red right hand
Σκληρό και βίαιο νέο-γουέστερν που διαδραματίζεται στην βορειο-ανατολική ενδοχώρα των ΗΠΑ, όπου οι αστυνομικές αρχές παρουσιάζονται ως χαλαρές και σχετικά αδιάφορες, ενώ τον έλεγχο τις διακίνησης ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δράσεων ασκεί η Μεγάλη Γάτα, που την υποδύεται η Άντι ΜακΝτάουελ. 
Κάπου στα Απαλάχια όρη, ο Κας που τον υποδύεται ο Ορλάντο Μπλουμ στο πολύ αγριωπό του, προσπαθεί να κάνει μια τίμια και ήσυχη ζωή φροντίζοντας την ορφανή ανιψιά του Σαβάνα (Τσάπελ Όουκς). Μέχρις ότου, η σαδίστρια «νονά» της περιοχής, η Μεγάλη Γάτα τον αναγκάζει να επιστρέψει στην υπηρεσία της, διότι ο Κας έχει χρέη και αδυνατεί να τα εξοφλήσει αφού ακόμα και η τράπεζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μεγάλης Γάτας. Συνολικά, μια ταινία εκδίκησης και αντεκδίκησης, χαλαρή στο πρώτο και εξαιρετικά σκληρή και βίαιη στο δεύτερο μέρος της, με όλα τα κλισέ -και τις υπερβολές- του είδους. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Δράσης, 111΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Έσομ & Ίαν Νελμς
Παίζουν: Ορλάντο Μπλουμ, Άντι ΜακΝτάουελ, Τσάπελ Όουκς, Σκοτ Χέιζ
Διανομή: Tanweer
===
Υπέροχες μέρες – Perfect days
Ο Βιμ Βέντερς, μας δίνει μια βαθιά συγκινητική και ποιητική ταινία, για το πώς μπορούμε καθημερινά να βρίσκουμε και να εκτιμάμε την ομορφιά του κόσμου γύρω μας. 
Ο λιγομίλητος Χιραγιάμα φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την καθημερινότητά του. Εργάζεται ως καθαριστής τουαλετών στο Τόκιο. Πέρα από την αυστηρά δομημένη καθημερινή του εργασία, απολαμβάνει παθιασμένα τη μουσική (Νίνα Σιμόν, Άνιμαλς, σε κασέτες) και το διάβασμα. Ακούει, διαβάζει και τα βράδια ονειρεύεται σε ασπρόμαυρο. Επίσης, αγαπάει πολύ τα δέντρα, τα οποία και λατρεύει να φωτογραφίζει. Όμως… μια σειρά από απροσδόκητες συναντήσεις θα αποκαλύψουν σταδιακά περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν του. 
INFO
Είδος: Δράμα, 123΄
Χώρα: Ιαπωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς 
Παίζουν: Κόζι Γιακούσο, Τόκιο Εμότο, Αρίσα Νακάνο, Αόι Γιαμάντα, Σαγιούρι Ισικάουα
Διανομή: Feelgood
===
Εμπόλεμη ζώνη – Land of bad
Σύγχρονη πολεμική ταινία επίδειξης (κάτι σαν DEMO) των δυνατοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ, με μπόλικη δράση και αμφιβόλου ποιότητας στρατιωτικό χιούμορ. 
Όταν μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων του στρατού δέχεται ενέδρα σε εχθρικό έδαφος, η μόνη τους ελπίδα βρίσκεται στον Λίαμ Χέμσγουορθ που υποδύεται έναν ειδικό (JTAC), που κατευθύνει από εδάφους τη δράση στρατιωτικών αεροσκαφών υποστήριξης και στον Ράσελ Κρόου, ως πιλότο drone, για να τους καθοδηγήσουν σε μια βίαιη μάχη επιβίωσης με σφιχτή προθεσμία. 
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράσης, 110΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γιούμπανκ
Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Λίαμ Χέμσγουορθ, Λουκ Χέμσγουορθ, Ρίκι Γουίτλ
Διανομή: Spentzos Film
===
Εκεί που το κακό παραμονεύει - When evil lurks
Ο σκηνοθέτης του «Terrified» (Aterrados), ακολουθώντας όλα τα κλισέ του υπερφυσικού τρόμου, έχει δημιουργήσει ένα βουκολικό θρίλερ, στο οποίο δυο αδέρφια ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιο στοιχειό σε ένα αγροτόσπιτο που απειλεί ανθρώπους και ζώα της τριγύρω περιοχής. Στην προσπάθειά τους να το εξουδετερώσουν θα προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό και θα πυροδοτήσουν -άθελά τους, εννοείται- την εξάπλωση του κακού σε όλη την κοινότητα. 
Μου θύμισε, αν και δεν συγκρίνονται ως ανόμοια, το «Αμνός» (Dýrið, 2017) του Βαλντιμάρ Γιόχανσον. Εκείνο ήταν τρομακτικό. Ετούτο είναι της σειράς.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 99΄
Χώρες: Αργεντινή, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Ντεμιάν Ρούγκνα
Παίζουν: Εζεκιέλ Ροντρίγκεζ, Ντεμιάν Σαλομόν, Σιλβίνα Σαμπάτερ
Διανομή:Rosebud.21
===
Ladies in waiting
Mια ταινία τεκμηρίωσης για τα όρια, τις εμπειρίες ζωής και τις διακρίσεις, η οποία αποδομεί και επαναπροσδιορίζει τη ψυχική υγεία.
Καθώς η εποχή των ψυχιατρικών ασύλων στην Ευρώπη φτάνει πια στο τέλος της, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως στο παρελθόν τους. Μέσα από το μοναδικό πρίσμα μιας οικογένειας νοσηλευτριών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και τις ζωές μιας ομάδας «ασθενών», παρατηρούμε τον κοινωνικά κατακριτέο κόσμο της ψυχικής ασθένειας. 
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 69΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Τσουκαλά
Διανομή: Haos Films
===
Η μητέρα του σταθμού
Οι «αόρατες», γυναίκες που δεν κατέγραψε ποτέ η Ιστορία, πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το διεισδυτικό και με ενσυναίσθηση γυρισμένο ντοκιμαντέρ. Μετεμφυλιακή Ελλάδα, φτώχεια, ανεργία, η μετανάστευση μονόδρομος για τις χιλιάδες γυναίκες, κυρίως, από τα χωριά της Βορείου Ελλάδας που ερήμωσαν μέσα σε μια δεκαετία. Με τρένα, καράβια και εισιτήριο χωρίς επιστροφή, νέες γυναίκες, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, κάποιες αγράμματες, έφτασαν στις φάμπρικες της Γερμανίας. Οι περισσότερες έχοντας αφήσει πίσω τους την οικογένεια: Τα παιδιά - βαλίτσα που μεγάλωσαν μέσα σε μια συνεχή μετακίνηση, κάποια έμεναν στο χωριό με την γιαγιά, ανάμεσα σε δύο γλώσσες, δύο εκπαιδευτικά συστήματα, δύο πατρίδες. Φτάνοντας στην τρίτη γενιά μεταναστριών, σε εκείνες τις νέες γυναίκες με επαγγελματικά εφόδια που έχουν εξισωθεί πλήρως με την δυναμική των υπόλοιπων Ευρωπαίων γυναικών και επιλέγουν οι ίδιες πού και πώς θα ζήσουν. Και αποτείνουν το δικό τους φόρο τιμής στις γκασταρμπάιτερ μανάδες που πάλεψαν για να τους προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 
Χωρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Κωστούλα Τωμαδάκη
Προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
===
Η κυρία με το σκυλάκι - Dama s Sobachkoy (Επαν.)
Η «κυρία με το σκυλάκι», αριστοκράτισσα από την επαρχία, συναντά στη Γιάλτα στα τέλη του 19ου αιώνα έναν μοσχοβίτη φιλόλογο, τον Ντμίτρι Γκούροφ. Ανάμεσα στους δυο παντρεμένους ξεκινά ένας δεσμός που μοιάζει να είναι προϊόν της ρομαντικής ατμόσφαιρας του παραθαλάσσιου θέρετρου. Η λογική επιβάλλει τη διάλυσή του με την επιστροφή στην πεζή πραγματικότητα. Ωστόσο, ο Γκούροφ διαπιστώνει πως αυτή η γυναίκα έχει κάτι που δεν τον αφήνει να την ξεχάσει. Όταν οι διακοπές τελειώνουν, ο άντρας επιστρέφει στη Μόσχα και η γυναίκα στην άχαρη ζωή της μικρής επαρχιακής πόλης. Παρόλο που οι δύο ερωτευμένοι αποτολμούν κάποιες συναντήσεις, ουσιαστικά η σχέση τους είναι αδιέξοδη, χωρίς μέλλον και καταδικασμένη να σβήσει…
Το ίδιο έργο του Anton Chekhov διασκευάστηκε και το 1987 από τον Nikita Mikhalkov. Μόνο που εκεί, στα Μαύρα Μάτια με τον Marcello Mastroianni, αναμιγνύονται και άλλα τρία διηγήματα του ρώσου συγγραφέα.
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 83΄
Χώρα: ΕΣΣΔ, 1960
Σκηνοθεσία: Γιόσιφ Κέφιτς
Παίζουν: Ίγια Σαβίνα, Αλεξέι Μπατάλοφ, Νίνα Αλίσοβα, Ντμίτρι Ζεμπρόφ, Μαρίγια Σαφόνοβα
Διανομή: New Star 
(Από τη σελίδα Κινηματογράφου της έντυπης Αμαρυσίας)