9/2/24

Ο πρόεδρος αγνοείται – Τζέιμς Πάτερσον, Μπιλ Κλίντον (βιβλίο)

Το είχα στο ράφι μου αρκετό καιρό και κάποιες μέρες μπόρεσα να το διαβάσω, αν και φανταζόμουν το περιεχόμενο στο περίπου: ένα πολιτικό θρίλερ με κύριο χαρακτήρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κάποιο μυστικό που θα κρύβει, ολίγη κατασκοπεία, ίσως και κάποιο κυβερνοπόλεμο, σαφώς ίντριγκες, κάποιες προδοσίες και φυσικά δράση, ανατροπές στην εξέλιξη με φόντο παιχνίδια εξουσίας στα οποία «κανείς δεν είναι αυτός που δείχνει» (κλισέ). Δεν έπεσα έξω. 
Αυτό που με μάγεψε ήταν το γεγονός της συγγραφικής συνεργασίας του διάσημου -και best-seller- συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον και του Μπιλ Κλίντον. Να σας φρεσκάρω τη μνήμη. Ο Μπιλ Κλίντον ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1992 ως το 2001. Μετά την αποχώρησή του, δημιούργησε το Ίδρυμα Κλίντον, έναν οργανισμό που βοηθά την παγκόσμια υγεία, την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τον περιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας, τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και ανάπτυξης, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, έχει γράψει αρκετά βιβλία (όχι μυθοπλασίας). 
Οπότε όταν διαβάζεις στο οπισθόφυλλο ότι ο Πρόεδρος εξαφανίζεται, ο κόσμος παθαίνει σοκ και ο λόγος για τον οποίο αγνοείται είναι πολύ χειρότερος απ' οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, σκέφτεσαι (πρώτο συμπέρασμα): «Τί στο καλό; Όλο και κάποιες από τις εμπειρίες του, θα μεταφέρει στο μυθιστόρημα ο φίλος μας ο Τζέιμς Πάτερσον». 
Εντάξει. Το μυθιστόρημα έχει όλα εκείνα σας προανέφερα, αλλά κάπου κάνει κοιλιά. Και δεν φτάνει αυτό αλλά, ναι μεν υπάρχουν ίντριγκες και προδοσίες και αγωνία για το πού θα καταλήξει, αλλά έχει και πολύ διδακτισμό για τους επόμενους προέδρους των ΗΠΑ. Πώς πρέπει να φέρονται, πως πρέπει να θυσιάζονται για το καλό των πολιτών της αμερικανικής δημοκρατίας και τέτοια οράματα. Οπότε (δεύτερο συμπέρασμα) ναι μεν ήταν καλή ιδέα για τη συγγραφή μυθιστορήματος με έναν μπεστσελερίστα, καλή ιδέα και για τη βάση του μυθιστορήματος, που έχει τα φόντα για ένα καλό θρίλερ, αλλά όχι και δίτομο. Αυτό σας το φύλαγα για το τέλος. Πολύ μεγάλο φίλες και φίλοι μου. Και επαναλαμβάνω, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες για την πλοκή, αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι εκείνο που δήλωσε ο συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον: «Η συνεργασία με τον Πρόεδρο Κλίντον είναι το highlight της καριέρας μου. H πρόσβαση στις εμπειρίες του, κάνει μοναδικό αυτό το μυθιστόρημα. Ο συνδυασμός που φτιάχνουμε είναι σπάνιος. Οι αναγνώστες θα βρεθούν να αγωνιούν απίστευτα, αλλά και να καταλάβουν από μέσα τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος».
Συμφωνώ δε και μ’ αυτό που δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον: «Το να γράφω ένα μυθιστόρημα με βάση τα όσα έχω μάθει από τη δουλειά, τη ζωή στο Λευκό Οίκο και τον τρόπο που λειτουργεί η Ουάσιγκτον ήταν πολύ διασκεδαστικό. Και η συνεργασία με τον Τζιμ ήταν καταπληκτική. Ήμουν οπαδός του για πολύ καιρό». 
Ε, ναι. Και εγώ ήμουν οπαδός του Πάτερσον για πολύ καιρό. (Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα)