8/2/24

Το μεγάλο μπλακάουτ - Apagón (σειρά)

Μίνι σειρά επιστημονικής φαντασίας από την Ισπανία, που αναφέρεται σε μια ηλιακή καταιγίδα, που προκαλεί μεγάλο μπλακάουτ σε όλο τον πλανήτη. 
Με αυτή την ιδέα, πέντε από τους πιο ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες της Ισπανίας, βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη σταδιακή κατάρρευση του πολιτισμού και τον αγώνα για επιβίωση σε έναν δυστοπικό κόσμο χωρίς ελπίδα.
Στην πρώτη ιστορία, με θέμα την «Άρνηση», άλλοι χαρακτήρες του επεισοδίου δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συμβαίνει αυτό και αρνούνται κάθε ενέργεια, ενώ άλλοι τους πιέζουν να πάρουν μέτρα για να μη βρεθούν απροετοίμαστοι σε κάτι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο.  Ο σκηνοθέτης Ροντρίγκο Σορογκόγιεν απεικονίζει τον πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες αποφάσεις ή και αδράνεια.
Το δεύτερο επεισόδιο, με θέμα την «Επείγουσα Ανάγκη», ο Ραούλ Αρέβαλο  μεταφέρει τον θεατή στα νοσοκομεία, που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς ηλεκτρικό. Πράγμα πολύ δύσκολο, όταν δεν μπορείς να υπολογίσεις για πόσο χρόνο θα διαρκέσει το μπλακάουτ, ενώ στο τρίτο με θέμα την «Αντιμετώπιση» η Ίσα Κάμπο, αναδεικνύει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια κρίση, από τους ηλικιωμένους και από τη νεολαία, παρόλο που όλοι προσπαθούν να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ακολουθούν τα ένστικτά τους.
Το τέταρτο επεισόδιο με τίτλο «Επιβίωση» ίσως είναι και το πιο αισιόδοξο σ’ αυτή τη δυστοπική σειρά. Εδώ ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ μας μεταφέρει    σε ένα μαγευτικό φυσικό, άγριο και ορεινό τοπίο, όπου ένας ποιμένας οδηγεί ένα κοπάδι προβάτων, με στόχο την ανακούφιση πεινασμένων και απελπισμένων οικογενειών.
Τέλος στο τελευταίο και ίσως το πιο «διδακτικό» απ’ όλα τα προηγούμενα σε σκηνοθεσία Ισάκι Λακουέστα με τίτλο «Ισορροπία» αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας και συνύπαρξης με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας προς όφελος όλων. (Κριτική μου για το myFilm)
(3 αστέρια)
INFO
Προβάλλεται στο Cinobo
Είδος: Σειρά, Επιστ. Φαντασίας, Δραματική (5 επεισόδια των 45΄) 
Χώρα: Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, Ραούλ Αρέβαλο, Ίσα Κάμπο, Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, Ισάκι Λακουέστα
Παίζουν: Πατρίθια Λόπεζ Αρνάιζ, Μελίνα Μάθιους, Λουίς Καγιέχο, Μικέλ Φερνάντες, Χεσούς Καρόθα, Μαρία Βάσκες