7/1/24

Η κοινωνία του χιονιού - La sociedad de la nieve

Περιπέτεια επιβίωσης, βασισμένη στο βιβλίο «Alive: The Story of the Andes Survivors» του Πάμπλο Βιέρσι, το οποίο με τη σειρά του, βασίστηκε στην αληθινή ιστορία των επιζήσαντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος πάνω στις Άνδεις το 1972.  Ένα δυστύχημα, που έκανε «ντόρο» εγείροντας πολλά θέματα, πάνω στον τρόπο με τον οποίο επιβίωσαν ορισμένοι από τους επιβάτες της πτήσης, κυρίως θρησκευτικά. 
Αυτό που πραγματικά συνέβη τότε, ήταν πολύ δύσκολο να το αφηγηθεί κανείς και το στοιχείο αυτό παραμένει δύσκολο και σήμερα ακόμα, ίσως γιατί είναι μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία. Η πτήση εκείνη (η 752 της Ουρουγουανής Αεροπορίας) έχει αναπαρασταθεί σε αρκετές ταινίες (και τηλεοπτικές) και ίσως να την έχουν δει από πολλές οπτικές γωνίες. Εδώ, ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά (του οποίου την ταινία The Impossible θυμήθηκα σχολιάζοντας την πρόσφατη «Στην καρδιά της καταιγίδας», με τη Ναόμι Γουότς) που αποδεικνύεται εξαιρετικά καλός στα γυρίσματα μέσα στο χιόνι και κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχει πιάσει την ταινία του μέσα από την αφήγηση ενός εκ των επιβιωσάντων και την προχωράει χωρίς να εμβαθύνει στους χαρακτήρες. Δίχως μελοδραματισμούς μέσα από τους τραγικούς επιζήσαντες, αλλά δίνοντας το βάρος σε αυτόν που μέσα από μια τραγωδία ξεπετάγεται και από ανάγκη ή από το χαρακτήρα του (δεν μας το εξηγεί), αναλαμβάνει πρωτοβουλιές για την επιβίωση. Αναλαμβάνει την ηγεσία, την ευθύνη, δηλαδή. Το δε επόμενο θέμα του, είναι εάν αυτός θα αντέξει ή θα παραδοθεί στη μοίρα του αφήνοντας την ηγεσία σε άλλον ή άλλους. Το μεγαλύτερο δε θέμα, είναι ο κανιβαλισμός. Η ταινία το πιάνει (αφού ήταν γεγονός), αλλά επιφανειακά, ως επακόλουθη συνέπεια και σαν κάτι φυσιολογικό. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν για να ζήσουν πάνω στις Άνδεις, στην πιο αφιλόξενη οροσειρά του πλανήτη;
Η περιπέτεια είναι γεμάτη, πληθωρική και συμπαγής. Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά είναι βιρτουόζος (θυμηθείτε το τσουνάμι στο The impossible) και ο φωτογράφος Πέντρο Λούκουε αποδεικνύεται εξπέρ. Οι ερμηνείες πείθουν και από την ταινία, που είχε αρκετές υποψηφιότητες, αρκετά βραβεία και μάλλον θα τη δούμε υποψήφια και στο φετινό Όσκαρ Ξένης Ταινίας, αυτό που μένει είναι το εφιαλτικό ερώτημα: σε ένα τέτοιο ατύχημα τι κάνεις; Αφήνεσαι στη μοίρα σου; Ή σπας όλα τα ταμπού;  (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Περιπέτεια, Δράμα, Ιστορικό, 144΄
Χώρες: Ισπανία, Χιλή, Ουρουγουάη, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά
Παίζουν: Έντζο Βόγκριντσιτς, Αγκουστίν Παρντέλα, Ματίας Ρέκαλτ