8/1/24

Ονειρικό σενάριο – Dream scenario

Μια ταινία για τη φήμη, την εξάπλωσή της, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της από την κουλτούρα ακύρωσης, με συνέπεια τη δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Πολ Μάθιους, ενός συνηθισμένου δασκάλου (Νίκολας Γκέιτζ) ο οποίος πάσχει από έλλειψη αναγνώρισης. Προσπαθεί να γράψει ένα βιβλίο και ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι ένας συνάδελφός του, έχει πάρει την ιδέα του και ήδη την έχει εκδώσει. Η αυτοεκτίμησή του μειώνεται και ευτυχώς που έχει τη γυναίκα του (Τζούλιαν Νίκολσον) που τον υπεραγαπά και τις δυο κόρες του, που τον βοηθούν να ζει στη σημερινή πραγματικότητα.
Η ζωή του θα πάρει μια εντελώς απροσδόκητη τροπή όταν αρχίζει να εμφανίζεται στα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αμέσως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των μέσων ενημέρωσης αλλά και των κοινωνικών δικτύων, που τον κάνουν viral. Πριν προλάβει όμως να διαχειριστεί αυτή τη δημοσιότητα, τα όνειρα ορισμένων ανθρώπων μετατρέπονται σε εφιάλτες, στους οποίους ο Πολ συμμετέχει «ως αμέτοχος και μη βοηθώντας τους να τους ξεπεράσουν». Αυτό το γεγονός, θα αντιστρέψει τη δημοσιότητα εις βάρος του. Έτσι ο Πολ θα γίνει ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο και θα πρέπει να διαχειριστεί την κακοτυχία του…
Το φαινόμενο με τα όνειρα, δεν εξηγείται ποτέ στην ταινία και αυτό μάλλον δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον σκηνοθέτη, που επικεντρώνεται στην ευκολία με την οποία διαδίδονται οι φήμες σήμερα και την ευκολία με την οποία ακυρώνονται. Ο Κρίστοφερ Μπόγκλι, αλληγορικά, καυτηριάζει το φαινόμενο των influencers, τους σκοπούς των social media και του ρόλου των media.  
Στην αρχή, καθώς ο Πολ γίνεται διάσημος, η ταινία είναι διασκεδαστική. Από εκεί και πέρα όμως, η ιστορία κάπου κολλάει. Η δυστυχία του Πολ γίνεται κτήμα και του θεατή, αλλά χωρίς να οδηγεί κάπου. 
Εν τούτοις, βλέπεται με ενδιαφέρον χάρη στην ιδέα της, στη σφιχτή σκηνοθεσία και στη στιβαρή ερμηνεία του (αγνώριστου) Νίκολας Γκέιτζ. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 11/1/2024
Είδος: Κωμωδία, 102΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μπόγκλι
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Tζούλιαν Νίκολσον, Μάικλ Σέρα
Διανομή: Tanweer