6/1/24

Στην καρδιά της καταιγίδας – Infinite storm

Περιπέτεια επιβίωσης με φόντο το Όρος Γουάσινγκτον και ηρωίδα μια γυναίκα που θεωρεί την ορειβασία στο χιόνι, «ως φθηνότερη από μια συνεδρία ψυχανάλυσης, μιας και το βουνό μόνον ακούει και ποτέ δεν αντιμιλάει».
Η Παμ (Ναόμι Γουότς) ξυπνάει ένα πρωί και παρά την προειδοποίηση που ακούμε από το ραδιόφωνό της, ότι έρχεται ισχυρή καταιγίδα, ετοιμάζει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ της και ξεκινάει για το βουνό, με την προοπτική και την ελπίδα ότι θα ανέβει στην κορυφή και θα επιστρέψει πριν τα πράγματα γίνουν πραγματικά δύσκολα. Θα γίνουν όμως όταν πριν φτάσει στο στόχο της, θα συναντήσει «έναν τρελό» που έχει ξεκινήσει πριν από αυτή (με αθλητικά παπούτσια) και κάθεται οκλαδόν στο χιόνι μέχρι να παγώσει. Προφανώς έχει αυτοκτονική διάθεση, αλλά η Παμ είναι αποφασισμένη να τον κατεβάσει από το βουνό. Τον βαφτίζει Τζον, μιας και ο ίδιος δεν είναι αποφασισμένος να μιλήσει, και μαζί του παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Η καταιγίδα όμως τους προλαβαίνει.
Η περιπέτεια φαίνεται υπερβολική, εάν όμως δώσουμε σημασία στα flashback από το παρελθόν της Παμ (που ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ξέχασα να το αναφέρω) τίποτα δεν είναι υπερβολικό για έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε απόγνωση και ό,τι κάνει το θεωρεί εξαγνιστικό. Και εδώ στην ταινία έχουμε δυο τέτοια άτομα.
Η σκηνοθεσία είναι από αυτές που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις, ενώ και η ερμηνεία της Ναόμι Γουότς (που πρόχειρα μου ήρθε στο νου η περιπέτειά της στο τσουνάμι της Ταϋλάνδης από την ταινία The Impossible) είναι πραγματικά συγκλονιστική, όπως άλλωστε και του Μπίλι Χόουλ στο ρόλο του «αυτοκτονικού Τζον». Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια, Δράμα, 97΄
Χώρες: ΗΒ, Πολωνία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Σλοβενία, 2022
Σκηνοθεσία: Μαλγκορζάτα Σουμόβσκα (και Μίκαλ Ένγκλερτ)
Παίζουν: Ναόμι Γουότς, Μπίλι Χόουλ, Ντένις Ο’ Χέαρ