14/1/24

Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε - All the light we cannot see (σειρά)

Ένα αίσθημα και ταυτόχρονα μια ιστορία επιβίωσης με φόντο τις τελευταίες μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (το 1944) στην κατεχόμενη Γαλλία.
Η Μαρί, μια τυφλή κοπέλα (η πραγματικά τυφλή Άρια Μία Λομπέρτι, που καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων συνοδευόταν από το σκύλο της) ζει στο Παρίσι κοντά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εργάζεται ο πατέρας της (Μαρκ Ράφαλο). Όταν οι Ναζί καταλαμβάνουν το Παρίσι πατέρας και κόρη καταφεύγουν στην περιτειχισμένη παραλιακή πόλη του Σεντ Μαλό, όπου ο απομονωμένος θείος της Ετιέν (Χιού Λόρι) ζει σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Μαζί τους μεταφέρουν το πιο πολύτιμο και (ίσως) επικίνδυνο κόσμημα του μουσείου. Παράλληλα, σε μια πόλη ορυχείων στη Γερμανία, ο Βέρνερ (Λούις Χόφμαν), ένας ορφανός έφηβος που λατρεύει να επισκευάζει ραδιόφωνα, στρατολογείται από τα Ες-Ες ως ειδικός στην κατασκευή και χρήση οργάνων εντοπισμού εχθρικών ασυρμάτων, που βοηθούν τη συμμαχική αεροπορία στους βομβαρδισμούς της. Οι γεμάτοι αντιξοότητες δρόμοι των δυο νέων θα συναντηθούν. Και οι δύο βρίσκονται κυνηγημένοι από έναν ανώτερο Γερμανό αξιωματικό (Λαρς Έιντιγκερ), ο οποίος από τη μια θέλει το πετράδι που κρύβει ο πατέρας της Μαρί και από την άλλη, υποψιάζεται ότι ο στρατιώτης Βέρνερ δεν βοηθάει ουσιαστικά στον εντοπισμό των παράνομων εκπομπών των Συμμάχων.
Η σειρά επικεντρώνεται περισσότερο στον εσωτερικό κόσμο της Μαρί, αλλά και του Βέρνερ, που είναι δύο παιδιά που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά τους δένει το γεγονός ότι από πολύ μικρά άκουγαν στο ραδιόφωνο και στην παράνομη συχνότητα 1310, έναν «καθηγητή», που μιλούσε για τη λογική των πραγμάτων, την αλήθεια και την αγάπη, χρησιμοποιώντας ως «μουσικό χαλί» της παράνομης εκπομπής του τη μελωδία «Κλερ Ντε Λουν» του Ντεπισί.
Συνολικά, η σειρά είναι περιπετειώδης, διαθέτει αγωνία, σχετικά καλές ερμηνείες (με την τυφλή Αρία Μία Λομπέρτι να κάνει το κινηματογραφικό της ντεπούτο) είναι όμως γλυκερή και διδακτική, που φαντάζει υπερβολική, μέσα στην κόλαση των τελευταίων ημερών του Ράιχ και των ανηλεών βομβαρδισμών των συμμάχων.
Η σειρά ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς, αλλά έχασε την πρωτιά από τη σειρά Beef. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Μίνι σειρά, Δραματική, Πολεμική, Ιστορική (4 επεισόδια των 60΄)
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Σον Λίβι
Παίζουν: Άρια Μία Λομπέρτι, Λούις Χόφμαν, Λαρς Έιντιγκερ, Μαρκ Ράφαλο