9/5/23

Beef

Περιπετειώδης σειρά για τις πιέσεις που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος, για το κυνήγι της επιτυχίας, της αναγνώρισης και της ικανοποίησης των προσδοκιών. Για την κρυμμένη οργή του που ψάχνει αφορμές για να εκραγεί και για τους απροσδόκητους παράγοντες που μέσα σ’ όλα τα προηγούμενα μπορούν να ανατρέψουν τη ζωή κάποιων, με τα δικά τους προβλήματα που κατά βάθος ίσως και να μην είχαν την πρόθεση για διενέξεις. Με δύο λόγια: πώς ένα κορνάρισμα στο δρόμο μπορεί να αλλάξει τη ζωή δύο ανθρώπων, όταν το αφήνουν να τρυπώσει στο μυαλό τους και να τρώει αργά κάθε σκέψη και πράξη τους.
Είμαστε στο Λος Άντζελες. Ο Ντάνι (Στίβεν Γιούν) στο πρώτο επεισόδιο, προσπαθεί να επιστρέψει κάποια αντικείμενα σε ένα σουπερμάρκετ και έχει νεύρα που δεν μπόρεσε να το κάνει. Σιγοβράζει στο αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ και όταν αποφασίζει να ξεκινήσει, κάνει όπισθεν γρήγορα και δεν βλέπει ένα ολοκαίνουργο λευκό SUV αυτοκίνητο να φτάνει με ταχύτητα πίσω του. Η οδηγός του SUV, η Έιμι (Άλι Γουόνγκ) φοβούμενη το τρακάρισμα και έχοντας στο νου της τα δικά της προβλήματα με τον άντρα της Τζορτζ αλλά και τη δουλειά της, κορνάρει συνεχώς δίνοντας περισσότερο στα νεύρα του Ντάνι και στο τέλος φεύγει. Ο Ντάνι δεν την βλέπει μέσα από τα φιμέ τζάμια του SUV και με την ιδέα ότι είναι θρασύδειλος άντρας, αγανακτεί περισσότερο, εκείνη του κάνει τη γνωστή άσεμνη χειρονομία με το μέσο δάχτυλο τεντωμένο φεύγοντας και εκείνος ξεκινάει μια καταδίωξη άνευ προηγουμένου. Από εκεί και ύστερα η σειρά με διαρκώς κορυφούμενο το suspense και τη δράση, εξελίσσεται σε μια ιστορία εκδικήσεων και αντεκδικήσεων, που προκαλούνται από άλλη μια σειρά συμπτώσεων και ανατροπών, στις οποίες συμμετέχουν άθελα ή ηθελημένα: ο άντρας της Έιμι ο Τζορτζ (Τζόζεφ Λι), ο αδερφός του Ντάνι (Ντέιβιντ Τσόε) και πολλά άλλα πρόσωπα που επηρεάζουν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
Η ουσία είναι ότι στο βάθος η Έιμι βρίσκει ένα σκοπό στη βαρετή ζωή της καθώς αρχίζουν να φαίνονται ρωγμές στον φαινομενικά τέλειο γάμο της και ο Ντάνι βρίσκει αφορμή για μια νέα αρχή για την αποτυχημένη οικογενειακή του επιχείρηση με τον αδερφό του και τους κομπιναδόρους φίλους του. Δύο αντίθετοι κόσμοι σε σύγκρουση: ο κόσμος της εργατιάς που προσπαθεί να ξεφύγει με κάθε τρόπο και ο κόσμος του πλούτου που θέλει να ξεπεράσει την πλήξη του.
Η εξέλιξη της ιστορίας είναι ένας -φαινομενικά- φαύλος κύκλος παρεξηγήσεων, όμως τόσο άρτια ενορχηστρωμένος από τον σκηνοθέτη, που δεν αφήνει κενά.
Το σενάριο κινείται γύρω από τον άξονα «κωμωδία-αστυνομικό θρίλερ-ψυχολογικό δράμα», αφού βασικά και οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες κουβαλούν τα παιδικά τους τραύματα, που θα βρουν ευκαιρία να τα εξομολογηθούν στα δύο τελευταία επεισόδια, στα οποία αν και οι καταστάσεις φαντάζουν σουρεαλιστικές, αναγκάζουν τον Ντάνι και την Έιμι να αντιμετωπίσουν σκληρές αλήθειες και να δοκιμάζουν την αντίληψή τους απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα.
Οι ερμηνείες του Στίβεν Γιούν και της Άλι Γουόνγκ είναι μια αποκάλυψη και η χημεία μεταξύ τους τέλεια, όπως και οι ερμηνείες των υποστηρικτικών ρόλων. Είναι η καλύτερη σειρά που είδα φέτος (μέχρι τώρα).
(Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix 
Είδος: Σειρά, Θρίλερ, Αστυνομική, Δραματική (10 επεισόδια των 35΄περίπου) 
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζέικ Σρέιερ (6), Χίκαν (3), Λι Σουν Τζιν (1)
Παίζουν: Στίβεν Γιούν,  Άλι Γουόνγκ, Τζόζεφ Λι, Ντέιβιντ Τζόε, Γιούνγκ Μαζίνο, Ρέμι Χολτ, Πάτι Γιασουκάτε