26/12/23

Rebel Moon - Part One: A Child of Fire

Ένα δυστοπικό, σκοτεινό και αρκετά βίαιο διαστημικό έπος του Ζακ Σνάιντερ (300, Watchmen, Άνθρωπος από Ατσάλι)) ακριβώς αντίθετο του Star Wars, παρόλο που κινείται στην ίδια ιδέα του «γουέστερν του διαστήματος». 
Από τις πρώτες σκηνές του Rebel Moon, έχουμε έναν ειρηνικό οικισμό στην άκρη ενός μακρινού φεγγαριού να απειλείται από τους στρατούς μιας τυραννικής εξουσίας. Εκεί, ζει η Κόρα (Σοφία Μπουτέλα), μια μυστηριώδης άγνωστη ανάμεσα στους χωρικούς, η οποία θα εξελιχθεί στη μοναδική ελπίδα τους για επιβίωση. Έχοντας σκοπό να βρει εκπαιδευμένους μαχητές που θα ενωθούν μαζί της για να κάνουν επανάσταση ενάντια στον πανίσχυρο Μητρικό Κόσμο, η Κόρα συγκεντρώνει μια μικρή ομάδα πολεμιστών (όπως και στους Επτά Υπέροχους) από διαφορετικούς κόσμους,  που μοιράζονται μια κοινή ανάγκη για εκδίκηση και λύτρωση.  
Ο Ζακ Σνάιντερ -που προόριζε το σενάριο για επεισόδιο του Star Wars, αλλά δεν βρήκε απήχηση στη Lucas Film και τελικά αγοράστηκε από την Disney το 2012- έχει δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο με αναφορές, σε ταινίες σκοτεινού μεσαίωνα ή και κλασικές ταινίες γουέστερν (χαρακτηριστική η σκηνή μονομαχίας στο μπαρ ή η άλλη της εξημέρωσης ενός πλάσματος μεταξύ αλόγου και γυπαετού μέσα σε μια φάρμα, με τη χρήση λάσου) αλλά και σε ταινίες τύπου Game of Thrones, με ίντριγκες και συνωμοσίες για ανατροπή καθεστώτος. Πάνω σ’ αυτό το επικό μοτίβο έχει βασιστεί, τόσο η κατασκευή των ντεκόρ, όσο και η δημιουργία των κοστουμιών, που παραπέμπουν στο παρελθόν αλλά και στο δυστοπικό μέλλον της ανθρωπότητας. 
Τα εφέ συναρπάζουν και τα κάδρα του ίδιου του Σνάιντερ (ως διευθυντή φωτογραφίας) κινούνται στο ίδιο πλαίσιο που συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα, ενώ και η μουσική του Τομ Χόλκενμποργκ ακολουθεί την ιδέα του έπους.
Η ταινία, ολοφάνερα οδηγείται σε sequel και στη δημιουργία νέου είδους ηρώων, που θα ανταποκρίνονται στα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί από το κοινό και από την αρχή του 21ου αιώνα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράση, 133΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
Παίζουν: Σοφία Μπουτέλα, Τζμον Χούνσου, Εντ Σκρέιν