23/12/23

Ennio – The Maestro

Μια συγκινητική βιογραφία για τον Ένιο Μορικόνε τον μεγαλύτερο μουσικοσυνθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου, από τον σκηνοθέτη του «Σινεμά ο παράδεισος» Τζιουζέπε Τορνατόρε. Ένας συνδυασμός που αφήνει άφωνο τον θεατή ακόμα κι αν δεν έχει μουσικές γνώσεις.
Ο Τορνατόρε καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή ξεδιπλώνοντας με τη δική του μαεστρία τη ζωή του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί ως «συνθέτης των γουέστερν σπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε» παρόλο που ο ίδιος ομολογεί ότι δεν τα συμπάθησε, αλλά όμως στάθηκαν αφορμή να μελετήσει περισσότερο τον κινηματογράφο και να δημιουργήσει ένα είδος μουσικής, (με τη χρήση ήχων -μαστίγιου, σφυρίγματος, ανθρώπινης κραυγής κ.ά.- που μέχρι τότε ήταν αντισυμβατικοί και όχι μόνο για τα γουέστερν, το οποίο αργότερα πολλοί μιμήθηκαν μέχρι σήμερα (όπως συγκροτήματα ποπ και ροκ μουσικής).
Στο ντοκιμαντέρ, που φυσικά επενδύεται με μουσική του ίδιου, ο Μορικόνε αφηγείται με χιούμορ και με δύσκολα να κρυφτεί συγκίνηση, περιστατικά από τη διαδρομή του (έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 400 ταινίες, μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη το 2016 με Όσκαρ Μουσικής «Οι μισητοί οκτώ» του Ταραντίνο), ενώ εμφανίζονται δεκάδες διάσημοι σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές που διηγούνται διάφορες στιγμές που μοιράστηκαν μαζί του και ταυτόχρονα ο θεατής βλέπει σκηνές από τις γνωστότερες ταινίες που είχε ντύσει μουσικά ο Ένιο, με αποκορύφωμα τις «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε και «Η αποστολή» του Ρόλαν Τζοφέ, των οποίων τα κομμάτια λειτουργούν και αυτόνομα.
Θεωρώ εξαιρετική την ταινία, τόσο για τους κινηματογραφόφιλους που θα θυμηθούν πολλές διαφόρων ειδών ταινίες, όσο και για τους μουσικόφιλους, που θα ακούσουν μέχρι και τραγούδια της δεκαετίας του ’60 που ούτε καν υποψιάζονται ότι είναι δικά του. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Studio από 28/12/2023
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφία, Μουσικό, 156΄
Χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, 2021
Σκηνοθεσία: Τζιουζέπε Τορνατόρε
Εμφανίζονται: Τζιουζέπε Τορνατόρε, Κλιντ Ίστγουντ, Κουέντιν Ταραντίνο, Χανς Ζίμερ, Μπάρι Λέβινσον, Ντάριο Αρτζέντο, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κουίνσι Τζόουνς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ρόλαντ Τζοφέ, Τζέιμς Χέτφιλντ.
Διανομή: New Star