27/12/23

Άγραφος νόμος - In the land of saints & sinners

Η συνταγή με τον σκληρό άντρα και φονιά κατά παραγγελία, που θέλει να τα παρατήσει αλλά οι καταστάσεις δεν τον αφήνουν, επαναλαμβάνεται σ’ αυτή την ταινία, η οποία με τα ανοιχτά τοπία της Ιρλανδίας, την εποχή της αντίστασης του IRA και με την παρουσία της Κέρι Κόντον, μου έφερε στο νου την ταινία «Πνεύματα του Ινισέριν» στην οποία πρωταγωνιστούσε.
Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία, λοιπόν, τη δεκαετία του 1970 και ο Φίνμπαρ Μέρφι (Λίαμ Νίσον) ανυπομονεί να αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν του και να απολαύσει τον κήπο του. Ο Φίνμπαρ σκοτώνει κατά παραγγελία και με τους νεκρούς του συμβάλλει στην αναδάσωση μιας απομακρυσμένης περιοχής, αφού πάνω από το κάθε πτώμα φυτεύει και ένα μικρό κυπαρίσσι. Τελευταία στιγμή όμως και με δική του πρωτοβουλία (αμισθί) βγάζει από τη μέση έναν τύπο, που κακοποιεί μια ντόπια νεαρή κοπέλα. Δυστυχώς, ο τελευταίος -όπως νόμιζε- νεκρός, ήταν αδερφός μιας αδίστακτης γυναίκας  της Ντόριαν (Κέρι Κόντον), η οποία ηγείται μιας μικρής ομάδας ανταρτών του IRA, μαθαίνει ότι ο αδερφός της δολοφονήθηκε και ζητάει εκδίκηση.
Η ταινία με τις διαρκείς ανατροπές, διαθέτει τη λογική ενός παιχνιδιού «γάτας με ποντίκι», στο οποίο θύτες και θύματα εμπλέκονται και αλλάζουν ρόλους. Το suspense παραμένει αμείωτο και το μόνο σίγουρο είναι ότι το μικρό χωριό χάνει την ησυχία του, ενώ ο Φίνμπαρ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, σαν τον Γκάρι Κούπερ στο Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές, το οποίο θυμήθηκα λόγω των αχανών Ιρλανδικών εκτάσεων και του μπαρ στο οποίο θα παιχτεί ουσιαστικά η τελευταία μονομαχία, αλλά και λόγω του «σερίφη» (Κιαράν Χιντς) της περιοχής που δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά απέναντι στην εισβολή της «συμμορίας» της Ντόριαν.
Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και ξεδιπλώνονται με ενάργεια και οι ερμηνείες μαγνητίζουν, η σκηνοθεσία είναι σφιχτή και η φωτογραφία του Τομ Στερν σε υποβάλλει, οπότε η ταινία συνολικά βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμα και σαν σύγχρονο ευρωπαϊκό γουέστερν. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 28/12/2023
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράμα, 106΄
Χώρα: Ιρλανδία, 2023
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Λόρενς
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Κέρι Κόντον, Κόνορ Μακλίν, Ντέσμον Ίστγουντ, Κιαράν Χιντς, Τζακ Γκλίζον
Διανομή: Spetzos Film