11/12/23

Άσε τον κόσμο πίσω - Leave the world behind

Μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ, που εστιάζει στην απουσία του διαδίκτυου και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στη ζωή και την ψυχολογία του κόσμου. 
Οι φιλόδοξες διακοπές της Αμάντα και του Κλέι Σάνφορντ (πλούσιων λευκών) σε νοικιασμένη εξοχική κατοικία με τα παιδιά τους (στην εφηβεία) διαταράσσονται από δύο γεγονότα. Πρώτα από την προσάραξη ενός θηριώδους, ακυβέρνητου τάνκερ στην αμμουδιά που κολυμπούσαν ανέμελοι και ύστερα από την άφιξη στο εξοχικό ενός άντρα, του Τζι Έιτς Σκοτ και της κόρης του Ρουθ (μαύρων) που ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες του εξοχικού, οι οποίοι εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη και πήγαν εκεί προκειμένου να αποφύγουν ένα άνευ προηγουμένου μπλακάουτ που αποδιοργάνωσε την πολιτεία. 
Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο από τη στιγμή που αρχίζει να χάνεται η εμπιστοσύνη του ενός ζευγαριού προς το άλλο. Ο ρατσισμός εκδηλώνεται όχι μόνον ο φυλετικός, αλλά και ο οικονομικός, ενώ γύρω τους αρχίζουν να συμβαίνουν και παράξενα φαινόμενα, πέραν του γεγονότος ότι το ίντερνετ, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχουν σταματήσει να λειτουργούν δεν έχουν τρόπο να πληροφορούνται τι συμβαίνει. Καθώς, κάτι παράξενες ηχητικές εκρήξεις καταστρέφουν τη γαλήνη της υπαίθρου και τα ζώα αρχίζουν να μεταναστεύουν με περίεργους τρόπους, η σωματική και ψυχική υγεία των δυο οικογενειών αρχίζει να διαταράσσεται. 
Ο σκηνοθέτης κορυφώνει σταδιακά την αγωνία, μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε και στην απειλητική ατμόσφαιρα συμβάλλουν οι ερμηνείες της -απροσδόκητα δραματικής- Τζούλια Ρόμπερτς και του σοβαρού ίθαν Χοκ, ενώ ο Μαχερσάλα Άλι προσθέτει μυστήριο και όταν δεν μιλάει. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ, Δράμα, 138΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Σαμ Ίσμαελ
Παίζουν: Τζούλια Ρόμπερτς, Ίθαν Χοκ, Μαχερσάλα Άλι, Μάιχα ’λα, Φάρα Μακένζι, Τσάρλι Έβανς, Κέβιν Μπέικον
Προβάλλεται στο Netflix