12/12/23

Ο καθεδρικός - The cathedral

Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας αμερικανικής οικογένειας από την οπτική του Τζέσι ενός μοναχογιού, κατά τη διάρκεια μιας 20ετίας, όπως προκύπτει από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που βλέπει ο θεατής και αφορούν σημαντικά γεγονότα του της 20ετίας. 
Οι γονείς του Τζέσι, η Λίντια και ο Ρίτσαρντ, έχουν προβλήματα: ο πατέρας της Λίντια δεν συμπαθεί, ούτε εγκρίνει τον Ρίτσαρντ, που εκδηλώνει ανασφάλειες (χαρακτηριστική είναι η σκηνή μετά το πάρτυ αποφοίτησης του ου του, που όλοι συγχαίρουν τον Τζέσι και εκρήγνυται επειδή αδιαφορούν για το ίδιο που έχει οργανώσει το πάρτυ). Η μητέρα και η θεία της Λίντια διαπληκτίζονται συνεχώς. Μια προγιαγιά ανακατεύεται στα οικογενειακά τους και κανείς δεν θέλει να τη φροντίσει. Ο γάμος της Λίντια και του Ρίτσαρντ καταρρέει, αλλά κανείς δεν στρέφει ποτέ το βλέμμα του προς τον Τζέσι. 
Γενικά, ένα οικογενειακό δράμα και μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική -ιμπρεσιονιστική- απόδοση κυρίως μέσα από έναν στατικό φακό που φαίνεται ότι αποτελεί το βλέμμα του Τζέσι και με μια εκτός οθόνης αφήγηση των καταστάσεων που θα δούμε καθώς και του γενικού ιστορικού πλαισίου που διαδραματίζονται αυτές. διότι έχουμε δει δεκάδες ταινίες με προβληματικά ανδρόγυνα και διαζύγια καθώς και τις συνέπειές τους στα παιδιά, αλλά πάντα από την οπτική των ενήλικων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 14/12/2023
Είδος: Δράμα, 87΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Ρίκι Ντ’ Αμπροουζ
Παίζουν: Μόνικα Μπαρμπάρο, Μπράιαν Ντ’ Άρσι Τζέιμς, Τζέραλντιν Σίνγκερ
Διανομή: Weirdwave