13/12/23

Ζώνη ενδιαφέροντος - The zone of interest

Μια ταινία που δεν αποτελεί -αποκλειστικά- μια διαφορετική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, αλλά είναι και μια μελέτη της αβύσσου που χαρακτηρίζει τον ανθρώπινο νου.
Η πρώτη σεκάνς αποτελείται από το απόλυτο σκοτάδι και τη μουσική της Μίκα Λέβι, μαζί με απόκοσμους ήχους που σε υποβάλλουν και σε προετοιμάζουν για το τι θα επακολουθήσει. Μια σεκάνς που σε απομονώνει από τον έξω κόσμο και σε βάζει στη ζώνη ενδιαφέροντος του σκηνοθέτη. Ύστερα έρχεται η εικόνα μιας οικογένειας που έχει περάσει όμορφα στην όχθη ενός ποταμού και ετοιμάζεται να επιστρέψει σπίτι διασχίζοντας την εξοχή. 
Είναι ο διοικητής του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες και η σύζυγός του Χέντγουϊγκ, που ζουν δίπλα στο στρατόπεδο, σε ένα τεράστιο σπίτι «προσφέροντας το καλύτερο στα παιδιά τους». Εκεί, δεξιώνονται και τους φίλους τους. Εκεί ο Ρούντολφ Ες με άλλους αξιωματικούς κάνουν σχέδια για κάποιους χώρους καύσης, το κόστος, την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα των χημικών, την επιλογή των Εβραίων που ζήσουν για να χρησιμοποιηθούν στη γραμμή παραγωγής των γερμανικών εργοστασίων. Για την τύχη των υπόλοιπων δεν ακούγεται τίποτα, δεν ανήκουν στη δική τους ζώνη ενδιαφέροντος. 
Η ζώνη ενδιαφέροντος του ζεύγους Ες, πέραν της ανατροφής των παιδιών, περιλαμβάνει τον κήπο με τα πολύχρωμα άνθη, την πισίνα και την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών που θα τους ταΐζουν επ’ άπειρον. Στο βάθος του κήπου, «η μάντρα του γείτονα», όπως θα λέγαμε. Ψηλή και απόκοσμη. Πίσω της, ακούγονται κάποιες φωνές, μερικοί πυροβολισμοί, γαυγίσματα σκύλων και φαίνονται στέγες με πολλά φουγάρα. Μερικά βγάζουν καπνό ενίοτε, πυκνό και μαύρο. Κανείς δεν δίνει σημασία. Όταν τα αναρριχώμενα φυτά θα μεγαλώσουν από την πλευρά της βίλας, δεν θα φαίνεται τίποτα.  
Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ εστιάζει όχι μόνον υπαινικτικά στο Ολοκαύτωμα, αλλά στην αδιαφορία, στην έλλειψη ενσυναίσθησης και στην απανθρωπιά, με κάδρα που μου έφεραν στο νου τις ταινίες του Σουηδού Ρόι Άντερσον. Αυστηρές συμμετρίες, ψυχρά χρώματα με την κάμερα να κινείται συχνά οριζόντια ή κάθετα κάνοντας τράβελινγκ με ουσιαστική και πυκνή αφηγηματικότητα. 
Οι ερμηνείες είναι καθηλωτικές και το μήνυμα της ταινίας παραμένει οικουμενικό και διαχρονικό. Αριστούργημα! (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 14/12/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 105΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, 2023
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Παίζουν: Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Χόιλερ
Διανομή: Spentzos Film