2/10/23

Απαγορευμένα παιχνίδια – Jeux interdits (Επαν.)

Ένα πολυεπίπεδο συγκινητικό δράμα που γυρίστηκε με πρωταγωνιστές παιδιά.Μια ταινία που τα θέματά της, η φρίκη του πολέμου, ο θάνατος, η πίστη, παρουσιάζονται μέσα από το βλέμμα των παιδιών χωρίς μελοδραματισμό. Το θεωρώ, ένα διαχρονικό αριστούργημα.
Γαλλία 1940. Με τη γερμανική εισβολή, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετακινηθούν προς Νότο. Ένας βομβαρδισμός όμως θα τερματίσει πρόωρα τις ζωές πολλών από το προσφυγικό καραβάνι. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι γονείς της 6χρονης Πολέτ. Η Πολέτ (Μπριζίτ Φοσέ) βλέποντας τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της και έχοντας το νεκρό σκυλάκι της αγκαλιά, αρχίζει να περιπλανιέται σαστισμένη. Στο δρόμο συναντάει τον δεκάχρονο Μισέλ (Ζορζ Πουζουλί), ο οποίος πείθει τους γονείς του να την κρατήσουν. Μεταξύ των δυο παιδιών αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία. Ο Μισέλ βοηθάει την Πολέτ να θάψει το σκυλάκι της και αποφασίζουν μαζί να στήσουν ένα μικρό νεκροταφείο ζώων και για να τιμήσουν χριστιανικά τη μνήμη των νεκρών ψυχών αρχίζουν να κλέβουν σταυρούς από το τοπικό νεκροταφείο…
Αυτό που παραμένει ακόμα και σήμερα συγκλονιστικό στην ταινία του Κλεμάν είναι το πώς καταφέρνει να προκαλεί συγκίνηση χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, υιοθετώντας την αφοπλιστική ειλικρίνεια δύο παιδιών που προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να κατανοήσουν τη φρίκη των όσων διαδραματίζονται γύρω τους και να συμφιλιωθούν με την ιδέα της θνητότητας. Ανόθευτοι ακόμα από τους συμβιβασμούς και τους περιορισμούς της θρησκείας και της κοινωνικής ευπρέπειας, η Πολέτ και ο Μισέλ βλέπουν το θάνατο ως ένα παιχνίδι κι ως το μικρό τους μυστικό απέναντι στον κόσμο των μεγάλων, έναν κόσμο εχθρικό και παράλογο. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 5/10/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 86΄
Χώρα: Γαλλία, 1952
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Ζορζ Πουζουλί, Μπριζίτ Φοσέ
Διανομή: New Star