4/10/23

Ένας άλλος κόσμος – Un autre monde

Ξεκινώντας με το «Νόμο της αγοράς» (2015) και συνεχίζοντας με το «Σε πόλεμο» (2018), ο σκηνοθέτης με τον «Άλλο κόσμο» φαίνεται να ολοκληρώνει μια τριλογία με την οποία αφηγείται την ιστορία του χάους που δημιουργείται όταν οι άνθρωποι συνθλίβονται από έναν ολοένα και πιο αδηφάγο καπιταλισμό.
Ο Φιλίπ Λεμέσλ (ένας έξοχος Βενσάν Λιντόν), ανώτερο στέλεχος σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο, παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, την γυναίκα του Αν (Σαντρίν Κιμπερλαίν) να τον εγκαταλείπει, επειδή αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του. Την ίδια ώρα που και ο γιος του αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, εκείνος βρίσκεται παγιδευμένος από τις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών του, που τον χρειάζονται για να διαχειριστεί τις απολύσεις που ετοιμάζουν στο εργοστάσιό του, όταν αυτός υπόσχεται στους συνδικαλιστές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, προβάλλοντας εναλλακτικό σχέδιο περιορισμού δαπανών. 
Ο Στεφάν Μπριζέ (ως Γάλλος Κεν Λόουτς) με το φακό του παρακολουθεί από κοντά τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή ως Λεμέσλ, να νιώθει την καθημερινή ένταση στο γραφείο, στο χώρο δουλειάς των εργατών του που κι αυτοί υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους, αλλά και στην οικογενειακή εστία, που κάθε άλλο παρά ζεστασιά του προσφέρει και να ξεπερνά τα όρια της αντοχής του.
Η ταινία, θίγει τον «ανώνυμο και μηχανιστικό» τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο καπιταλισμός μέσα από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που τελικά κάνουν κουμάντο στις ζωές μας, με τη λογική ότι όλοι από κάποιον άλλο εξαρτιόμαστε και… το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Είναι χαρακτηριστική η σκηνή της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του διευθυντή Λεμέσλ, του υφισταμένου του Λεφέβρ και της γενικής διευθύντριας του Γαλλικού κλάδου με τον σούπερ γενικό διευθυντή του Ομίλου στης ΗΠΑ, ο οποίος τους λέει ότι «κι αυτός σε κάποιον άλλο δίνει λογαριασμό: στη Wall Street» αποδίδοντας σ’ αυτήν το «Who gives a fuck», που έχει πει πριν λίγα λεπτά, αναφερόμενος στην ιδέα των Γάλλων για μείωση των bonus & extras κάποιων μεγαλοστελεχών, για να μη γίνουν οι απολύσεις που θέλει. Όλοι εκτελούν διαταγές… αν αυτό σας θυμίζει κάτι.
Σκληρή, αλλά ρεαλιστική η ταινία σε μαγνητίζει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και περισσότερο όχι μόνον από την ερμηνεία του Βενσάν Λιντόν, αλλά και όλων των υπολοίπων, που είναι σίγουρο ότι κι αυτοί νιώθουν στο πετσί τους, ότι είναι πιόνια σε ένα άνισο παιχνίδι με το κεφάλαιο. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Δράμα, 97΄
Χώρα: Γαλλία, 2021
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Σαντρίν Κιμπερλαίν, Αντονί Μπαζόν
Διανομή: Weird Wave