21/10/23

Τέσσερις μικρού μήκους, του Γουές Άντερσον

Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους του Γουές Άντερσον  βασισμένες σε ιστορίες του διάσημου συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ, προβάλλει το Netflix και πραγματικά αξίζει να τις δει κάποιος για να απολαύσει το στυλ και την ιδιαίτερη γραφή του σκηνοθέτη που μας έχει χαρίσει τις: Οικογένεια Τενενμπάουμ, Ο Απίθανος Κύριος Φοξ,  Ξενοδοχείο Grand Budapest, Η Γαλλική Αποστολή και Asteroid City. Άλλωστε από αυτές μόνον η μια είναι 37΄ ενώ οι άλλες τρεις έχουν διάρκεια 17΄ η καθεμία.
Όλες έχουν ύφος παραμυθιού, με δόσεις ειρωνείας, μαύρου χιούμορ  και αρκετό suspense. Η φωτογραφία έχει χρώματα παλ που καταπραΰνουν το βλέμμα, τα πλάνα του είναι απόλυτα ελεγχόμενα και συμμετρικά, ενώ το μοντάζ είναι ευρηματικό, ιδιαίτερα όταν διευκολύνει την «εμφάνιση» στο κάδρο των βοηθών σκηνοθέτη ή φωτογράφου ή μακιγιέρ (θα το δείτε κι αυτό). Όλες οι ταινίες δε, εξυπηρετούνται από «γερά» ονόματα ηθοποιών που προσθέτουν (ειδικά με την άψογη βρετανική προφορά τους) το δικό τους κύρος στο εγχείρημα του Άντερσον. 
Πολύ μου άρεσαν!
=================================
Οι ταινίες: 
Η υπέροχη ιστορία του Χένρι Σούγκαρ - The Wonderful Story of Henry Sugar
Η ιστορία αφορά στον Χένρι Σούγκαρ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), έναν οικονομικά ανεξάρτητο, πλούσιο άνδρα που του αρέσει ο τζόγος, ο οποίος βρίσκει και διαβάζει μια έκθεση ενός γιατρού για έναν παράξενο ασθενή που αποκαλούσε τον εαυτό του «Ο άνθρωπος που βλέπει χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια του». Ο Χένρι Σούγκαρ θέλει κι αυτός να μάθει πώς να βλέπει με δεμένα μάτια ή πίσω από τοίχους και άλλα εμπόδια, ώστε να μπορεί να βλέπει τα χαρτιά και να κερδίζει στο τζόγο. Έτσι ψάχνει να τον βρει και να διδαχθεί από αυτόν…
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, 37΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, 2023
Παίζουν: Ρέιφ Φάινς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντεβ Πατέλ, Μπεν Κίνγκσλεϊ

Ο κύκνος – The swan
Ένα νεαρό αγόρι, ο Πίτερ (Έιζα Τζένινγκς), ουσιαστικά απάγεται και παρενοχλείται από δύο σωματώδεις, μοχθηρούς άκαρδους και οπλισμένους τύπους. Ο Πίτερ είναι έξυπνος και μελετητής της άγριας ζωής, ιδιαίτερα των πτηνών. Το μαρτύριο του, θα ενισχυθεί όταν οι δυο νταήδες στρέφουν το όπλο τους σε έναν όμορφο κύκνο. 
INFO
Είδος: Φαντασίας,  Δραμεντί, 17΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Παίζουν: Ρούπερτ Φρεντ, Ρέιφ Φάινς, Έιζα Τζένινγκς

Κυνηγός αρουραίων – The rat catcher
Ο Κλοντ (Ρούπερτ Φρεντ) ιδιοκτήτης ενός γκαράζ έχει πρόβλημα με τους αρουραίους. Προσλαμβάνει έναν ειδικό για να το αντιμετωπίσει. Ο κυνηγός των αρουραίων (Ρέιφ Φάινς) είναι πραγματικά ειδικός στον τομέα του σε βαθμό που μοιάζει με αρουραίο και ο ίδιος. Ενώ ο Κλοντ και ο αφηγητής της ιστορίας (Ρίτσαρντ Αγιοάντε) είναι γοητευμένοι από τις μεθόδους του, αρχίζουν να αναστατώνονται από τη στάση του. 
INFO
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, 17΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Παίζουν: Ρίτσαρντ Αγιοάντε, Ρούπερτ Φρεντ, Ρέιφ Φάινς

Δηλητήριο – Poison
Όταν ένα δηλητηριώδες φίδι βρίσκει φωλιά πάνω στο στομάχι ενός ξαπλωμένου Άγγλου (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) στην Ινδία, ο συνεργάτης του και ένας γιατρός (Μπεν Κίνγκσλεϊ) προσπαθούν να τον σώσουν με κωμικοτραγικούς τρόπους.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Κομεντί, 17΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Παίζουν: Ρέιφ Φάινς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντεβ Πατέλ, Μπεν Κίνγκσλεϊ