5/10/23

Νέες ταινίες από 5/10/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 5/10/2023 στους κινηματογράφους: Ο μικρός αδερφός / Αουτσάιντερς / Blue Beetle / Ένας άλλος κόσμος / Η ζουγκλοπαρέα 2: Ο γύρος του κόσμου / Απαγορευμένα παιχνίδια (Επαν.)
Ο μικρός αδερφός - Un petit frère
Ένα συγκινητικό δράμα ενηλικίωσης, που διερευνά με κομψότητα και χωρίς μελοδραματισμό την παιδική και την ενήλικη ζωή, την αθωότητα και την εμπειρία, το παρόν και το παρελθόν και ταυτόχρονα σκιαγραφεί το πορτρέτο όχι μόνο μιας χώρας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, η οποία σταδιακά εγκαταλείπει το φιλελεύθερο κοινωνικό προσωπείο της για να οδηγηθεί σταδιακά στο συντηρητισμό.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Ροζ (μια υπέροχη Αναμπέλ Λενγκρόν), χωρισμένη μητέρα, φθάνει στη Γαλλία από την Αφρική, με το όνειρο μιας νέας ζωής ελεύθερης από τις συμβάσεις της προηγούμενης καθημερινότητάς της. Εγκαθίσταται σε ένα διαμέρισμα φίλων σε προάστιο του Παρισιού, μαζί με τους δύο γιους της, Ζαν και Ερνέστ, έτοιμη να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Καθόλου εύκολο για μια νέα γυναίκα με δυο παιδιά σε μια ξένη χώρα.
INFO
Είδος: Δράμα, 116΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ
Παίζουν: Αναμπέλ Λενγκρόν, Στεφάν Μπακ, Κένζο Σαμπέν, Αχμέντ Σίλα
Διανομή: One From The Heart
===
Αουτσάιντερς - Dumb money
Διασκεδαστική ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του Μπεν Μέζρικ, «The Antisocial Network», για την ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά και τις συνέπειες που φέρνει η γρήγορη διάδοση ειδήσεων μέσα από τα social media. Το «Αουτσάιντερς» αποτελεί φροντιστήριο για τον καπιταλισμό, απέναντι στις πανεπιστημιακές σπουδές που παρείχε το «Μεγάλο σορτάρισμα».
Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ο Κιθ Γκιλ (Πολ Ντάνο), ο οποίος αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις επενδύσεις του στο… κατάστημα βιντεοπαιχνιδιών Gamestop. Η δημοφιλία των επενδυτικών του συμβουλών εκτοξεύεται, εκείνος και οι followers του πλουτίζουν, μέχρι τη στιγμή που οι «απέναντι», οι εκατομμυριούχοι αρχίζουν να αντιδρούν και οι δύο πλευρές έρχονται αντιμέτωπες.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 105΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία:  Κρεγκ Γκιλέσπι
Παίζουν: Πολ Ντάνο, Σεθ Ρόγκεν, Αμέρικα Φερέρα,  Πιτ Ντέιβιντσον, Σέιλιν Γούντλεϊ, Νικ Όφερμαν, Άντονι Ράμος, Σεμπάστιαν Σταν
Διανομή: The Film Group
===
Blue Beetle
Μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου super hero στο χώρο.  
Ο Χάιμε Ρέγιες αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο και επιστρέφει -γεμάτος προσδοκίες- στο σπίτι του, για να ανακαλύψει ότι όλα έχουν αλλάξει. Καθώς αναζητά έναν σκοπό στη ζωής του, πέφτει στα χέρια του ένα αρχαίο κειμήλιο εξωγήινης βιοτεχνολογίας: ο Σκαραβαίος. Ο Σκαραβαίος τον διαλέγει για ξενιστή και έτσι αποκτά μια απίθανη πανοπλία και μαζί με αυτή, εντυπωσιακές -και απρόβλεπτες- δυνάμεις. Η μοίρα του θα αλλάξει για πάντα και θα μεταμορφωθεί στον υπερήρωα Blue Beetle.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράση, 127΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Άνχελ Μανουέλ Σότο
Παίζουν: Σόλο Μαριντουένια, Σούζαν Σαράντον, Αντριάνα Μπαράζα, Νταμιάν Αλκάσαρ, Ραούλ Μαξ Τρουχίγιο, Ελπίντια Καρίγιο, Μπρούνα Μαρκεζίνι, Μπελίσα Εσκομπέντο, Χάρβεϊ Γκιγιέν
Διανομή: Tanweer
===
Ένας άλλος κόσμος – Un autre monde
Ξεκινώντας με το «Νόμο της αγοράς» (2015) και συνεχίζοντας με το «Σε πόλεμο» (2018), ο σκηνοθέτης με τον «Άλλο κόσμο» φαίνεται να ολοκληρώνει μια τριλογία με την οποία αφηγείται την ιστορία του χάους που δημιουργείται όταν οι άνθρωποι συνθλίβονται από έναν ολοένα και πιο αδηφάγο καπιταλισμό.
Ο Φιλίπ Λεμέσλ (ένας έξοχος Βενσάν Λιντόν), ανώτερο στέλεχος σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο, παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, την γυναίκα του Αν (Σαντρίν Κιμπερλαίν) να τον εγκαταλείπει, επειδή αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του. Παγιδευμένος από τις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών του και την καθημερινή ένταση, ξεπερνά τα όρια της αντοχής του. (Αναλυτικότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 97΄
Χώρα: Γαλλία, 2021
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Σαντρίν Κιμπερλαίν, Αντονί Μπαζόν
Διανομή: Weird Wave
===
Η ζουγκλοπαρέα 2: Ο γύρος του κόσμου - Les as de la jungle 2
Όταν ένας μυστηριώδης Σούπερ Κακός καλύπτει τη ζούγκλα με έναν τοξικό ροζ αφρό που εκρήγνυται όταν έρθει σε επαφή με το νερό, η Ζουγκλοπαρέα καλείται να σώσει την κατάσταση. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχεται η περίοδος των βροχών, οπότε ο αγώνας προβλέπεται διαρκής. Οι ήρωές μας, μαζί με νέους συμμάχους, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας ένα αντίδοτο. Από τις μακρινές περιοχές του Βορρά, μέχρι την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, θα ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη αναζήτηση που έχουν κάνει ποτέ.
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακό, Περιπέτεια, 90΄
Χώρα:  Γαλλία,2023
Σκηνοθεσία: Λορέν Μπρι, Γιανίκ Μουλέν, Μπενουά Σομβίλ
Διανομή: Spentzos Film 
===
Απαγορευμένα παιχνίδια – Jeux interdits (Επαν.)
Ένα πολυεπίπεδο συγκινητικό δράμα που γυρίστηκε με πρωταγωνιστές παιδιά. Μια ταινία που τα θέματά της, η φρίκη του πολέμου, ο θάνατος, η πίστη, παρουσιάζονται μέσα από το βλέμμα των παιδιών. Θεωρώ, ένα διαχρονικό αριστούργημα.
Γαλλία 1940. Με τη γερμανική εισβολή, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετακινηθούν προς Νότο. Ένας βομβαρδισμός όμως θα τερματίσει πρόωρα τις ζωές πολλών από το προσφυγικό καραβάνι. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι γονείς της 6χρονης Πολέτ. Η Πολέτ (Μπριζίτ Φοσέ) βλέποντας τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της και έχοντας το νεκρό σκυλάκι της αγκαλιά, αρχίζει να περιπλανιέται σαστισμένη. Στο δρόμο συναντάει τον δεκάχρονο Μισέλ (Ζορζ Πουζουλί), ο οποίος πείθει τους γονείς του να την κρατήσουν. Μεταξύ των δυο παιδιών αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία. Ο Μισέλ βοηθάει την Πολέτ να θάψει το σκυλάκι της και αποφασίζουν μαζί να στήσουν ένα μικρό νεκροταφείο ζώων και για να τιμήσουν χριστιανικά τη μνήμη των νεκρών ψυχών αρχίζουν να κλέβουν σταυρούς από το τοπικό νεκροταφείο… (Αναλυτικότερη κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 86΄
Χώρα: Γαλλία, 1952
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Ζορζ Πουζουλί, Μπριζίτ Φοσέ
Διανομή: New Star
(Παρουσίαση και σχόλια για τη σελίδα μου στην έντυπη Αμαρυσία)