6/9/23

Η παραλία

Δραματική σειρά με αστυνομικό ενδιαφέρον και παράλληλες ιστορίες, που διαδραματίζεται στα Μάταλα της Κρήτης, το 1969.
Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη (Δανάη Μιχαλάκη) επιστρέφει από το Λονδίνο, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο (Γιάννη Κουκουράκη). Το πρώτο κιόλας βράδυ θα επισκεφθεί την παραλία - κοινόβιο όπου ζουν «τα παιδιά των λουλουδιών και της αμφισβήτησης», τα οποία η μικρή κοινότητα των Ματάλων αντιμετωπίζει με καχυποψία. Εκεί η μια από τις φίλες της, που επρόκειτο να διασκεδάσουν παρέα, δολοφονείται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Υπατία περιμένοντας τη φίλη της φαίνεται να ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον Χάρι (Δημήτρη Μοθωναίο), αλλά στο άκουσμα της είδησης του φόνου θα πάθει σοκ. 
Ο φόνος της κοπέλας, θα προκαλέσει μια σειρά διαφορετικών συναισθημάτων στους πρωταγωνιστές της σειράς και θα προσθέσει πίεση στον ενωμοτάρχη και τον χωροφύλακα της περιοχής ώστε να βρουν άμεσα τον δολοφόνο. Όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν ο ύποπτος που έχουν συλλάβει, ενδιαφέρει υψηλά ιστάμενους στην Αθήνα που στέλνουν αστυνομικό ερευνητή Ανδρέα Καραχάλιο (Μάκη Παπαδημητρίου) με ειδικές εντολές για την ανάκριση.
Τα δυο πρώτα επεισόδια, φαίνονται ελκυστικά και μπορούν να παρασύρουν για τη συνέχιση της τηλεθέασης. Το cast παρουσιάζει ενδιαφέρον (με τον Γιώργο Νινιό σε ρόλο έκπληξη) και οι ρόλοι με τις επιμέρους ιστορίες που αναπτύσσονται παράλληλα, χάρη στο σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού και εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η σειρά είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηναλόπης Κουρτζή (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι προσεγμένα για να θυμίζουν τη δεκαετία του ’60 (βρισκόμαστε στο 1969, το τρίτο έτος της Χούντας) με διαφαινόμενο συντηρητισμό στα «κοστούμια» των χίπιδων, αλλά αυτό είναι το λιγότερο στην εποχή μας «της πολιτικής ορθότητας» (ευτυχώς υπάρχουν χαρακτήρες που καπνίζουν και προσθέτουν ατμόσφαιρα ελληνικής ταινίας της εποχής). Η επιλογή της μουσικής συντηρεί αυτή την ατμόσφαιρα και θεωρώ ευρηματική την απόδοση του τραγουδιού Love me Tonight του Τομ Τζόουνς, που τραγουδάει ανοιγοκλείνοντας το στόμα του ο Γιώργος, πριν ζητήσει από την Υπατία να τον παντρευτεί. (Κριτική μου για το myFilm)
 
INFO
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 (και στην ERTFlix)
Είδος: Σειρά, Δραματική (ωριαίων επεισοδίων)
Χώρα: Ελλάδα, 2023
Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπλάτσος
Παίζουν: Δανάη Μιχαλάκη (Υπατία Αρχοντάκη), Δημήτρης Μοθωναίος (Χάρι Πιρς), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Διονύσης Αρχοντάκης), Γιούλικα Σκαφιδά (Αντιγόνη Αρχοντάκη), Νικόλας Παπαγιάννης (Γράντος Μαυριτσάκης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Λοΐζος Ανδρουλιδάκης), Γωγώ Καρτσάνα (Μαρία Ζαφειράκη), Δημήτρης Ξανθόπουλος (Σήφης Γερωνυμάκης), Δημήτρης Κίτσος (Παύλος Αρχοντάκης), Ελεάνα Στραβοδήμου (Ναταλί Πασκάλ), Αλέξανδρος Πέρρος (Μαρκ Μπένσον), Μαρία Μπαγανά (Νόνα Ζηνοβάκη), Αλέξανδρος Μούκανος (Παπα-Νικόλας Μαυριτσάκης), Νίκος Καραγιώργης (Παντελής Αρβανιτάκης), Ευσταθία Τσαπαρέλη (Κερασία Μαυριτσάκη), Ξένια Ντάνια (Τες Γουίλσον), Μαρθίλια Σβάρνα (Λόρα Μπράουν), Γιώργος Σαββίδης (Τόμι Μπέικερ), Στέφανος Μουαγκιέ (Στιβ Μίλερ), Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος-Alex Sid (Μπράιαν Τέιλορ), Τάκης Σακελλαρίου (Κώστας Ζαφειράκης), Κατερίνα Λυπηρίδου (Ελένη Ανδρουλιδάκη), Νόνη Ιωαννίδου (Άννα Τσαμπουράκη), Γιώργος Γιαννόπουλος (Μανόλης Παπαγιαννάκης), Προμηθέας Νερατίνι (Ηλίας Παπαδομιχελάκης), Βερονίκη Κυριακοπούλου (Βερόνικα Τόμσον)
Στον ρόλο του Πιτ Φέργκιουσον ο Κώστας Νικούλι / Στον ρόλο του Γιώργου Παυλόπουλου ο Γιάννης Κουκουράκης /  Στον ρόλο του Νικήτα Τσαμπουράκη ο Γιώργος Μιχαλάκης / Στον ρόλο του Ανδρέα Καραχάλιου ο Μάκης Παπαδημητρίου / Στον ρόλο της Νικολίνας Αρχοντάκη η Μπέτυ Λιβανού και στον ρόλο του Δημητρού Αρχοντάκη ο Γιώργος Νινιός.