4/9/23

Η περιφρόνηση - Le mépris‎ (Επαν.)

Κινηματογράφος μέσα στον κινηματογράφο, συγκρουόμενα συμφέροντα, συγκρουόμενες κινηματογραφικές θεωρίες και συναισθήματα, ερωτισμός και η καλύτερη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.
Ένας Αμερικανός παραγωγός ο Τζέρεμι Πρόκος (που τον υποδύεται με το σχετικό κυνισμό ο Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (ο διάσημος εξπρεσιονιστής σκηνοθέτης υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. 
Ο Φριτς Λανγκ προσεγγίζει το σενάριο ακολουθώντας προσωπικές του απόψεις περί  σινεμά. Γι’ αυτό και δυσαρεστημένος ο παραγωγός, προσλαμβάνει έναν συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, τον Πολ Ζαβάλ (που τον υποδύεται ο Μισέλ Πικολί) για να επεξεργαστεί το σενάριο. Ύβρις. Γι’ αυτό και αργότερα θα ακολουθήσει και η Νέμεσις. 
Η σύγκρουση μεταξύ της καλλιτεχνικής έκφρασης του ενός και της εμπορικής απήχησης που ζητά ο άλλος, θα ακολουθηθεί από την προοδευτική αποξένωση του Πολ από τη σύζυγο του Καμίλ (εδώ μπαίνει η Μπριζίτ Μπαρντό, με το πιο καλαίσθητο γυμνό που έχω δει στον κινηματογράφο), η οποία αποξένωση φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πολ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.
Συμπληρωματικά αναφέρω, ότι η ιστορία της αποξένωσης (της «Περιφρόνησης» του τίτλου) είναι εμπνευσμένη από μια νουβέλα του Αλμπέρτο Μοράβια, στην οποία ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ηθελημένα παραβάλει και στοιχεία της προσωπικής του ζωής. 
Έχουν γραφτεί πολλές αναλύσεις, γι’ αυτό το έργο το οποίο στην εποχή του δεν γνώρισε αξιόλογη εμπορική επιτυχία και απέσπασε ανάμικτες κριτικές. Σήμερα όμως θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα που μας έδωσε η δεκαετία του ’60 και έχει χαρακτηριστεί ως «το σπουδαιότερο έργο τέχνης που παρήγαγε η μεταπολεμική Ευρώπη».
Δείτε το.
(Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 7/9/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό (100΄)
Χώρα Γαλλία (1963)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ 
Παίζουν: Μπριζίτ Μπαρντό, Τζακ Πάλανς, Μισέλ Πικολί, Φριτς Λανγκ, Τζόρτζια Μολ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Λίντα Βέρας, Ραούλ Κουτάρ