7/9/23

75 μέρες – 75 días

Αστυνομικό θρίλερ πάνω σε μια πραγματική ιστορία που συγκλόνισε την Ισπανία. Το 1992, στο Αλκάσερ, μια μικρή πόλη κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, τρία κορίτσια γύρω στα 14-15 εξαφανίζονται από προσώπου γης. Την τελευταία φορά που τις είδαν ζωντανές, έκαναν ωτοστόπ για να πάνε σε ένα κλαμπ σε μια κοντινή πόλη. 
Tα πτώματά τους, όμως, βρίσκονται 75 μέρες αργότερα, συντρίβοντας τις οικογένειές τους και σοκάροντας την τοπική κοινότητα. Με στυλ ντοκιμαντέρ, ο Μαρκ Ρομέρο, στην δεύτερή του ταινία, καταφέρνει να αποφύγει τον εντυπωσιασμό ή το μελόδραμα, εστιάζοντας στην ανικανότητα και την έλλειψη ενσυναίσθησης με την οποία αντιμετωπίστηκε η υπόθεση. Από τη μια, η αστυνομία, σε ένα από τα πολλά λάθη που θα κάνει σε αυτήν την έρευνα, αρχικά υποθέτει ότι απλώς το έχουν σκάσει. Από την άλλη, τα μέσα ενημέρωσης βρίσκουν την ευκαιρία να προσφέρουν «θέαμα» σε μια εποχή που παράλληλα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βαρκελώνη και στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι ιδρύει τον «trash» τηλεοπτικό σταθμό Telecinco, που βρίσκει έτοιμη «τροφή».
Γύρω από την υπόθεση αυτή έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Netflix στο οποίο και προβάλλεται με τίτλο «Φόνοι στην Αλκάσερ» (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, 119΄
Χώρα: Ισπανία, 2020
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ρομέρο
Παίζουν: Άνα Φερνάντεζ, Αντόνια Σαν Χουάν, Μακαρένα Γκόμεζ, Χαβιέ Αλμπάλα
Διανομή: Rosebud.21