7/9/23

Εύκολος στόχος – The sitting duck

Μια ταινία για τον αγώνα μιας γυναίκας να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την τιμή της, σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, με φόντο που συνδυάζει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα για την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας.
Βασισμένη στο δοκίμιο «La syndicaliste» (Η συνδικαλίστρια) της Καρολίν Μισέλ-Αγκίρε, που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της Μορίν Κίρνεϊ, επικεφαλής συνδικαλιστικής εκπροσώπου μιας γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.
Η Μορίν Κίρνεϊ, στην ταινία, διαπιστώνει μια προνομιακή ενοποίηση της εταιρείας στην οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, με μια κινεζική. Η ενοποίηση θα επιφέρει σειρά απολύσεων Γάλλων εργαζομένων και η Μορίν μάχεται σθεναρά να φέρει στο φως το σκάνδαλο και να υπερασπιστεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. Συνέπεια αυτού θα είναι να δεχτεί μια βίαιη επίθεση στο σπίτι της, από την οποία τα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό των ανακριτών και η Μορίν από θύμα, γίνεται ύποπτη εξαπάτησης. Όμως  δεν θα το βάλει κάτω και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπρέπειά της.
Η ανατριχιαστική ιστορία της Μορίν Κίρνεϊ δεν ρίχνει μόνο φως στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας, αλλά μέσα από την προσέγγιση του σεναρίου θίγει κι άλλα θέματα επίκαιρα και φλέγοντα, όπως η θέση της γυναίκας στην εξουσία, η σημασία που δίνεται σε όσα λέει και η αυτόματη υπόθεση της τρέλας και της χειριστικής της φύσης.
Η ταινία, ένα δράμα βγαλμένο από την αληθινή ζωή, για τη λειτουργία της εξουσίας και τη βία που ασκεί εναντίον εκείνων που προσπαθούν να την ταράξουν, θυμίζει αμερικανικά πολιτικά θρίλερ όπως το «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» και «Η εξαφάνιση» του Άλαν Πάκουλα.
Βλέπεται με τεράστιο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα χάρη στην πολυεπίπεδη και στοιχειωτική ερμηνεία Ιζαμπέλ Ιπέρ (που μάλιστα της χάρισε το Βραβείο Κοινού στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Ελλάδας).
Κριτική μου για το myFilm
INFO
Προβάλλεται από 7/9/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, 121΄
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πολ Σαλομέ
Παίζουν: : Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Μαρίνα Φόις, Ιβάν Ατάλ
Διανομή: Cinobo