8/8/23

Sweet movie (Επαν.)

Ένα ιδιόρρυθμο φιλμ, με στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας, λογικής και παράλογου, κανονικότητας και αταξίας. Ένα case study πάνω στην ανθρώπινη φύση, τη σεξουαλική απελευθέρωση και την επανάσταση, με soundtrack τη μουσική του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι.
Ο Μακαβέγιεφ παρουσιάζει τις ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας με το (συμβολικό) όνομα Κύριος Καπιτάλ. Στη δεύτερη, η με το επίσης συμβολικό όνομα Άννα Πλανέτα, οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά και τον Καρλ Μαρξ –αντί για γοργόνα– στην πλώρη, στα κανάλια του Άμστερνταμ, αναζητώντας τις ακαταμάχητες απολαύσεις της σάρκας, του θανάτου και της επανάστασης. 
Η ταινία γυρίστηκε όταν ο σκηνοθέτης βρισκόταν στην εξορία του Καναδά, με μερικούς πόρους παραγωγής που παρασχέθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Κινηματογράφου του Καναδά. Παρά το γεγονός της σαφούς αλληγορικής του διάθεσης απέναντι στην παρακμή της σοσιαλιστικής κληρονομιάς της  Γιουγκοσλαβίας, το φιλμ απορρίφθηκε (και λογοκρίθηκε) ως πορνογραφικό σε πολλές χώρες, που χαρακτήρισαν και τον σκηνοθέτη ως «καταραμένο».
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 10/8/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Κοινωνική, 98΄
Χώρες: Γαλλία, Καναδάς, Δυτική Γερμανία, 1974
Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μακαβέγιεφ
Παίζουν: Κάρολ Λόρι, Τζον Βέρνον, Πιέρ Κλεμεντί, Σάμι Φρέι, Άννα Προυκνάλ
Διανομή: New Star