16/8/23

Επάγγελμα ρεπόρτερ – The passenger (Επαν.)

Μη μπορώντας να βρει τον πόλεμο που του ζητήθηκε να καλύψει, ένας απογοητευμένος πολεμικός ανταποκριτής στην Αφρική ακολουθεί τον ριψοκίνδυνο δρόμο να αλλάξει ταυτότητα με εκείνη ενός γνωστού του και έμπορου όπλων που πέθανε ξαφνικά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής θα είναι ολέθριες.
Αινιγματική αφήγηση του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο οποίος μέσα από ένα θρίλερ περιπέτειας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπαρξιακό ψυχογράφημα, το οποίο ο Τζακ Νίκολσον αγάπησε τόσο ώστε αγόρασε τα δικαιώματα για να μη τύχει ευρείας κυκλοφορίας. Από την άλλη, ο Αντονιόνι είχε εκφράσει την επιθυμία ότι θα προτιμούσε τον Ντόναλντ Σάδερλαντ για το ρόλο. Πάντως ο διάσημος σκηνοθέτης είχε πει για την υπόθεση, ότι αφορά σε «κάποιον που ακολουθεί τη μοίρα του, έναν άνθρωπο που παρακολουθεί την πραγματικότητα όπως του προκύπτει».
Συνολικά, πρόκειται για ένα αργόσυρτο ψυχογράφημα, που αναδεικνύει τον Τζακ Νίκολσον και θεωρήθηκε αριστούργημα ύστερα και από τα «Μπλόου Απ» (1966) και «Ζαμπρίσκι Πόιντ» (1970) του ίδιου σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το IMDB πήρε την 110η θέση στη λίστα κριτικών και την 322η στη λίστα σκηνοθετών του Sight & Sound's «Greatest Films of All Time» (2012).
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 17/8/2023 στη Riviera
Είδος: Δράμα, 126΄
Χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, 1975 
Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ, Στίβεν Μπέρκοφ, Ίαν Χέντρι, Τζένι Ρούνακερ