16/8/23

Fargo

Αξέχαστη, αστυνομική, μαύρη (και βίαιη) κωμωδία με αφοπλιστικό χιούμορ, για την οποία η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού και οι αδερφοί Κοέν Καλύτερου Σεναρίου.
O Τζέρι (Γουίλιαμ Μέισι), ένας άτυχος πωλητής αυτοκινήτων προσλαμβάνει δύο εγκληματίες για να απαγάγουν τη γυναίκα του (Κριστίν Ρούτρουντ), προκειμένου να αποσπάσει λύτρα από τον πλούσιο πεθερό του (Χάρβι Πρεσνέλ) που τον αντιμετωπίζει σαν looser. Ωστόσο, τα πράγματα ξεφεύγουν γρήγορα από τον έλεγχο, καθώς οι απαγωγείς (Στιβ Μπουσέμι & Πίτερ Στορμάρε) διαπράττουν μια σειρά άγριων δολοφονιών και μια ακατάβλητη έγκυος αστυνομικός (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) καλείται να διερευνήσει την υπόθεση.
Η ταινία είναι «βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία» που διαδραματίστηκε στη Μινεσότα το 1987. Έχει γυριστεί επί τόπου και στη Βόρεια Ντακότα, από τους αδελφούς Ίθαν και Τζόελ Κοέν (Blood Simple, Miller's Crossing και Barton Fink), αλλά ποτέ πριν μια ταινία τόσο υπέροχη όσο αυτή, για την οποία το να περιγράψεις στο ελάχιστο την πλοκή, σημαίνει ότι κινδυνεύεις να χαλάσεις τις ανατροπές της. Και είναι γεμάτη από αυτές. Ανεπιφύλακτα πρέπει να δείτε την ταινία αυτή.
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 17/8/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, 98΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1996
Σκηνοθεσία: Τζόελ & Ιθαν Κοέν
Παίζουν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Γουίλιαμ Μέισι, Στιβ Μπουσέμι, Πίτερ Στορμάρε
Διανομή: Summer Classics