5/8/23

Paradise

Επιστημονική φαντασία που διαδραματίζεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κατά το οποίο μια επαναστατική τεχνολογία καθιστά δυνατή τη μεταφορά χρόνων ζωής από το ένα άτομο στο άλλο. Μια τεχνολογία την οποία σχεδόν μονοπωλεί μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία με την επωνυμία ΑΕΟΝ (Αιών).
Η Έλενα (την υποδύεται οι Μαρλίνε Τάντζικ) και ο σύζυγός της Μαξ (Κόστγια Ούλμαν) μετά την ολοσχερή καταστροφή του διαμερίσματός τους, από μια ανεξήγητη πυρκαγιά, έρχονται αντιμέτωποι με ασφαλιστικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Με την επέμβαση της δικαιοσύνης -λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τα χρέη του σπιτιού τους- η Έλενα καταδικάζεται να εξοφλήσει το χρέος πουλώντας 40 χρόνια από τη ζωή της στην ΑΕΟΝ, από την οποία ο Μαξ που εργάζεται εκεί, είχε πάρει δάνειο. 
Η ποινή πραγματοποιείται και η Έλενα αρχίζει να γερνάει από μέρα σε μέρα (την υποδύεται η Κορίνα Κίρκοφ), ενώ ο Μαξ ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να πάρει πίσω τα χαμένα χρόνια της γυναίκας του. 
Στην έρευνά του διαπιστώνει ότι πίσω από τη φωτιά του διαμερίσματος και την καταδίκη της Έλενας, υπήρχαν κάποιες σκοπιμότητες και έτσι οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές, που υπερβαίνουν τα όρια των δικών του -αλλά και της Έλενας- ηθικών αντιλήψεων.
Η ιδέα της μεταφοράς DNA σε μια κοινωνία με φοβερές ανισότητες, στην οποία οι πλούσιοι για να παραμένουν πάντα νέοι «αγοράζουν» χρόνια ζωής από φτωχούς ή και μετανάστες «που δεν έχουνε ζωή» και έχουν ανάγκη χρημάτων για βασικές ανάγκες του σήμερα, κρίνεται εξαιρετική και εμπνευσμένη.
Το σενάριο όμως, αν και πρωτότυπο, προσπαθεί να χωρέσει πολλά θέματα ταυτόχρονα, τα οποία λόγω του συνωστισμού τους χάνουν τη δυναμική τους: τόσο τα ηθικά διλλήματα του ζεύγους Έλενας – Μαξ και οι προθέσεις της «τρελής επιστήμονος» Σόφι Τάισεν που προεδρεύει της ΑΕΟΝ (την οποία υποδύονται η Ίρις Μπέρμπεν στην ηλικιωμένη εκδοχή και η Αλίνα Λέβσιν στη νεανική, μετά από πρόσθεση χρόνων ζωής), όσο και τα φιλοσοφικά μηνύματα περί ζωής και θανάτου καθώς και τα ρεαλιστικά προβλήματα μιας κοινωνίας που ενώ υπόσχεται «παράδεισο» καταφέρνει να έχει δημιουργήσει μια κόλαση, συμπιέζονται στο δεύτερο μέρος από το οποίο ο θεατής μετά το συγκλονιστικό πρώτο μέρος έχει άλλες προσδοκίες. 
Ανεξάρτητα από αυτά, η ταινία -χάρη και στις καλές ερμηνείες- διατηρεί το ενδιαφέρον της και μπορεί να συμπεριληφθεί στις καλές στιγμές του σινεμά επιστημονικής φαντασίας με κοινωνικό περιεχόμενο.
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Περιπέτεια, Δράμα, 117΄
Χώρα: Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Μπόρις Κουντς
Παίζουν: Κόστια Ούλμαν, Κορίνα Κίρκοφ, Μαρλίνε Τάντζικ, Λίζα-Μαρί Κορόλ, Ντάλια Αμπντάλα, Νουμάν Ακάρ, Ίρις Μπέρμπεν, Σιμόν Άμπεργκερ, Αλίνα Λέβσιν