3/8/23

Νέες ταινίες από 3/8/23: Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 3/8/2023 στους κινηματογράφους:  Η απόδραση του 77 / Σημάδια του καλοκαιριού / Νοέμβρης - November / Οι δικοί μου / Meg 2: Η τάφρος / Μια ξεχωριστή συμμορία (Επαν.) / Το μετέωρο βήμα του πελαργού (Επαν.) 
Η απόδραση του 77 - Modelo 77
Μια βίαιη ιστορία φυλακής με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις, βασισμένη σε αληθινή ιστορία.
Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Φράνκο στην Ισπανία και την παροχή αμνηστίας στους πολιτικούς κρατουμένους των ισπανικών φυλακών, ένας υπόδικος, μαζί με συγκρατούμενούς του και μια ομάδα νέων δικηγόρων, που τους υποστηρίζουν, θα αγωνιστεί για την παροχή αμνηστίας, αφού καταγγείλει την κατάσταση των φυλακών της Βαρκελώνης, όπου κρατείται. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, 125΄
Χώρα: Ισπανία: 2022
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκες
Παίζουν:  Μιγκέλ Χεράν, Χαβιέ Γκουτιέρες, Χεσούς Καρόσα
Διανομή: Weirdwave
===============
Σημάδια του καλοκαιριού - Summer scars
Η υπερβολική αδερφική αγάπη ως ευχή και κατάρα και οι καλοκαιρινοί έρωτες, μέσα από το σινεμά του Φανταστικού, που εδώ λειτουργεί ως αλληγορία.
Τα αδέρφια Τόνι (Σιμόν Μπορ) και Νοέ (Ρεϊμόν Μπορ) περνούν τις μεγάλες, βασανιστικές μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια τύχης και θανάτου – ώσπου η αλλόκοτη έκβαση ενός ατυχήματος θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Αναγκασμένοι να ζουν μαζί συνεχώς, που αυτό άλλοτε είναι καλό και άλλοτε όχι, όταν ύστερα από δέκα χρόνια επιστρέφουν στη μικρή πόλη στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, διασταυρώνονται με την Κασαντρά, τον παιδικό τους έρωτα, ο οποίος θα επιδράσει καταλυτικά στους χαρακτήρες και των δύο. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Φαντασίας,104΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Σιμόν Ριτ
Παίζουν: Ρεϊμόν Μπορ, Σιμόν Μπορ, Μάιρα Βιλένα
Διανομή: Cinobo
===============
Νοέμβρης - November
Έντονη ταινία, πάνω σε ένα πραγματικό γεγονός που έχει στοιχειώσει τις ζωές των Γάλλων. Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 σημειώθηκε μια σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και στο 11ο  διαμέρισμα του Παρισιού και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί. Από τις εννέα το βράδυ και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί. Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου.
Εδώ, η αντί-τρομοκρατική υπηρεσία -της οποίας ηγούνται η Ελοΐζ (Σαντρίν Κίμπερλεν) και ο Φρεντ (στο ρόλο ο βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Αντρικού Ρόλου, Ζαν Ντιζαρντέν)- έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές επίπεδο πίεσης: σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, θα πρέπει να βρουν τους υπαίτιους της επίθεσης το συντομότερο δυνατό, πριν ξαναχτυπήσουν, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και εκτός, σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά της ιστορίας.
INFO
Είδος:  Περιπέτεια, Δράμα, 106΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Χιμένεζ
Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντέν, Αναΐς Ντεμουστιέ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Ζερεμί Ρενιέ, Λινά Κουνρί, Σεντρίκ Καν
Διανομή: Spentzos Film  
===============
Οι δικοί μου - Les miens 
Ο Ροσντί Ζεμ, ξετυλίγει τον περίπλοκο ιστό των σχέσεων μιας οικογένειας στην οποία συναντιούνται και «συγκρούονται» διαφορετικές γενιές, πρώην εραστές, αλλά και το παλιό με το σύγχρονο, δημιουργώντας έναν συγκινητικό φιλμ πάνω σε όλα αυτά που μας ενώνουν και μας χωρίζουν με τους «δικούς» μας ανθρώπους.
Ο Μουσά, τρυφερός, αλτρουιστής και πάντα παρών για την οικογένεια του βλέπει το γάμο του να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Ένα ατύχημα και ένα χτύπημα στο κεφάλι θα τον «απελευθερώσει» από κάθε σύμβαση επιτρέποντάς του να εκφράσει τα πραγματικά συναισθήματά του χωρίς να σκέφτεται πριν μιλήσει, φέρνοντάς τα πάνω-κάτω στις οικογενειακές του σχέσεις, εκτός από αυτή με τον αδερφό του Ριάντ.
INFO
Είδος: Δράμα, 85΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Ροσντί Ζεμ
Παίζουν: Σαμί Μπουαζιλά, Ροσντί Ζεμ, Μαϊουέν, Ρασίντ Μπουσαρέμπ  Σεζάρ, Μεριέμ Σερμπά.
Διανομή: One from the Heart 
===============
Meg 2: Η τάφρος – Meg 2
Καταιγιστική περιπέτεια θαλασσινού τρόμου που έρχεται ως συνέχεια εκείνης του 2018. 
Τα μέλη μιας παράτολμης ερευνητικής ομάδας βουτάνε στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και καταλήγουν να παλεύουν για τη ζωή τους όταν πέσουν πάνω σε μία επικίνδυνη αποστολή εξόρυξης. Σε έναν εφιαλτικό αγώνα ενάντια στον χρόνο, οι ήρωες μάχονται ενάντια σε γιγαντιαίους μεγαλόδοντες και στον αδίστακτο ανθρώπινο παράγοντα που καταστρέφει το περιβάλλον. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να σκέφτονται και να κολυμπούν πιο γρήγορα από τους αμείλικτους θηρευτές τους.
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Τρόμου, 116΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Μπεν Γουίτλι
Παίζουν: Τζέισον Στέιθαμ, Γου Τζινγκ, Σοφία Kάι, Πέιτζ Κένεντι, Σέρχιο Περίς Μεντσέτα, Σκάιλερ Σάμιουελς, Κλιφ Κέρτις
Διανομή: Tanweer
===============
Μια ξεχωριστή συμμορία - Bande à part (Επαν.)
Μια ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (και ως σεναριογράφου) με νεανικό αέρα και γκρίζα ατμόσφαιρα, γύρω από μια ληστεία, που όμως καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα «παιχνιδιάρικο» φιλμ, με τον ίδιο ως αφηγητή να περιγράφει συναισθήματα (ή και καταστάσεις, παρόλο που τις βλέπουμε). 
Μια νεαρή κοπέλα, η Οντίλ (Άνα Καρίνα), ζει με την εύπορη θεία της στο Παρίσι.  Στο πανεπιστήμιο που φοιτά, συναντά τον Φρανς (Σάμι Φρέι) και τον Αρτούρ (Κλοντ Μπρασέρ), δυο γοητευτικούς νεαρούς που συνεχώς φλερτάρουν μαζί της, και εκείνη τους αποκαλύπτει πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσό, κρυμμένο στο σπίτι. Έτσι λοιπόν αυτή η απίθανη παρέα αποφασίζει να κλέψει τα χρήματα και να το σκάσει με προορισμό την περιπέτεια. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κομεντί, Αστυνομική, 97΄
Χώρα: Γαλλία, 1964
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Παίζουν: Άνα Καρίνα, Κλοντ Μπρασέρ, Σάμι Φρέι, Σαντάλ Νταρκέ, Ντανιέλ Ζιράρ, Κλοντ Μακόβσκι
Διανομή: New Star
===============
Το μετέωρο βήμα του πελαργού (Επαν.) 
Πολιτική αλληγορία,  για την οποία ο Αγγελόπουλος κατά τα γυρίσματα αφορίστηκε από τον Μητροπολίτη της Φλώρινας, με την αιτιολογία ότι πρόσβαλε «τα ιερά και τα όσια της πατρίδος». 
Ένας πολιτικός, μετά από μια συνεδρίαση στη βουλή όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του, κι εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος. Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού. Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και τη γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη. Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει, κι εκείνος δε φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μια στιγμή να μας δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται. Σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο όπου έχει καταφύγει, στην απομόνωση ενός κόσμου με δικό του θεό και νόμο, συμπιεσμένο ανάμεσα σε εμπόδια, σύνορα και όρια, όλα μετεωρίζονται σε μίαν αβέβαιη πραγματικότητα…
INFO
Είδος: Δράμα, 138΄
Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, 1991
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν μορό, Γκρέγκορι Καρ, Ηλίας Λογοθέτης, Ντόρα Χρυσικού, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Δημήτρης Πουλικάκος
Διανομή: New Star
(Από τη σελίδα μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)