2/8/23

Η απόδραση του 77 - Modelo 77

Ένα βίαιο δράμα φυλακής με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις, βασισμένο σε αληθινή ιστορία του ’77 όταν τα ίχνη της δικτατορίας του Φράνκο δεν είχαν εξαλειφθεί ακόμα.
Ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ τοποθετεί την ιστορία του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στην καρδιά της γενέτειράς του, της Βαρκελώνης δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Φράνκο στην Ισπανία και κατά την περίοδο παροχής αμνηστίας σε πολιτικούς κρατουμένους των ισπανικών φυλακών. Εκεί ένας νεαρός λογιστής, που περιμένει να δικαστεί για υπεξαίρεση με πιθανή ποινή 20 ετών, εντάσσεται σε μια ομάδα κρατουμένων και θα αγωνιστεί για την παροχή αμνηστίας, αφού καταγγείλει την κατάσταση των φυλακών της Βαρκελώνης, όπου κρατείται. Η ένταξή του στην ομάδα αυτή και ο αγώνας του, φυσικά, θα τον αναγκάσουν να περάσει δια πυρός και σιδήρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρακολουθούμε κάτι σαν το «Εξπρές του μεσονυκτίου», έχοντας ως μοναδικό υποστηρικτή του τον συγκρατούμενό του Πινό (Χαβιέ Γκουτιέρεζ), που κι αυτό όμως δεν φέρνει την ταινία κοντά προς το «Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ».
Σχεδόν, ολόκληρη η ταινία είναι γυρισμένη μέσα στη φυλακή, με έντονο το κλειστοφοβικό στυλ που διαθέτουν όλα τα «δράματα φυλακής», με τη διαφορά ότι εδώ οι σχέσεις των κρατουμένων μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των δεσμοφυλάκων αντικατοπτρίζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας με το κοινωνικό ξέσπασμα κατά την μετά Φράνκο εποχή στην Ισπανία.
Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
(Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 3/8/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, 125΄
Χώρα: Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Ροντρίγκες
Παίζουν:  Μιγκέλ Χεράν, Χαβιέ Γκουτιέρες, Χεσούς Καρόσα
Διανομή: Weirdwave