10/6/23

FUBAR

Περιπετειώδης σειρά δράσης με κωμικοτραγικά περιστατικά και με φόντο τις μυστικές υπηρεσίες και τους πράκτορες (άντρες και γυναίκες) με τις αδυναμίες τους.
Ένας πράκτορας της CIA, ο Λουκ Μπρούνερ (ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ως 65άρης «επικεφαλής ομάδας επιχειρήσεων» και του πάει του «γέρου») πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, αλλά στο παρά πέντε του ανατίθεται μια τελευταία δουλειά. Αποστολή του είναι, να βοηθήσει με την ομάδα του έναν άλλο πράκτορα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και -προς έκπληξή του- είναι η ίδια του η κόρη Έμα Μπρούνερ (Μόνικα Μπαρμπάρο), η οποία επίσης δεν είχε ιδέα ότι ο πατέρας της ήταν στη CIA.
Η συνάντησή τους προκαλεί τεράστια προβλήματα, τόσο στην αποστολή, όσο και στην υπηρεσία, για τα οποία θα κληθεί μέχρι και ο ψυχολόγος Φάιφερ («όπως η Μισέλ»), τον οποίο υποδύεται ο Σκοτ Τόμπσον, για να βοηθήσει συναισθηματικά πατέρα και κόρη, ώστε να διεκπεραιώσουν από κοινού μια σοβαρή υπόθεση, που έχει να κάνει με κλοπή πυρηνικού εξοπλισμού από τον μεγαλέμπορο όπλων Μπόρο Πολόνια (Γκάμπριελ Λούνα).
Η σειρά (με κάθε επεισόδιο σχεδόν αυτοτελές) εκτός από τη δράση, έχει αρκετές στιγμές χιούμορ και αυτοσαρκασμού (ειδικά ο ρόλος του Σβαρτσενέγκερ) και πάρα πολλές αναφορές σε παλαιότερες ταινίες δράσης. 
Οι διαμάχες πατέρα και κόρης θυμίζουν αρκετά το φιλμ «Αληθινά ψέματα» (True Lies, με τον Σβαρτσενέγκερ και την Τζέιμι Λι-Κέρτις που έλυναν τα οικογενειακά τους εν δράσει), ενώ η δουλειά της ομάδας του Σβαρτσενέγκερ, θυμίζει έντονα τις «Επικίνδυνες Αποστολές» (Mission Impossible, όπου κάποια μέλη της ομάδας μένουν πίσω και καθοδηγούν τον κεντρικό ήρωα, μέσω δορυφορικής επικοινωνίας και εξωφρενικών γκάτζετ). 
Το κωμικό στοιχείο εντείνεται από το γεγονός ότι η Έμα είναι αρραβωνιασμένη με τον Κάρτερ (Τζέι Μπαρούτσελ), έναν σπασίκλα συλλέκτη αντικών, τον οποίο υπεραγαπάει και τον ταΐζει ψέματα νομίζοντας ότι αυτός τα καταπίνει αμάσητα, ενώ αυτός τρελά ερωτευμένος μαζί της, έχει καταλάβει τι συμβαίνει και προσπαθεί να «γοητεύσει» τον πεθερό του που δεν τον θέλει για γαμπρό, για να την πείσει να επιστρέψει σπίτι.
Η σειρά συνολικά είναι διασκεδαστική και με τις ανατροπές που συμβαίνουν σε κάθε επεισόδιο, βλέπεται ευχάριστα.
Και μιλώντας για τις ανατροπές της σειράς, ήρθε η στιγμή να επεξηγήσουμε τί σημαίνει το FUBAR του τίτλου: Στην αμερικανική στρατιωτική αργκό συντίθεται από τα αρχικά των λέξεων «Fucked Up Beyond All Repair» («Γ@#$καμε Πέραν Πάσης Επισκευής» δηλαδή «ανεπανόρθωτα»). Από την εξέλιξη της σειράς και τις ανατροπές της, θα καταλάβετε… (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Περιπέτεια, Δράση (8 επεισόδια των 60΄περίπου)
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Φιλ Αμπραχαμ, Στίβεν Αντελσον, Χόλι Ντέιλ, Στίβεν Σούρζικ
Παίζουν: Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Μόνικα Μπάρμπαρο, Γκάμπριελ Λούνα, Τζέι Μπαρούτσελ, Μίλαν Κάρτερ, Γκάμπριελ Λούνα