16/5/23

Ο σοφέρ της κυρίας Μαντλέν - Une belle course

Μια γλυκόπικρη, συγκινητική κωμωδία για τη δύναμη της φιλίας και (στο βάθος) για την καταπίεση της γυναίκας των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και την εργασιακή πραγματικότητα στη σύγχρονη Γαλλία.
Η κυρία Μαντλέν μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας η ζωή πρόκειται να αλλάξει αφού φεύγει από το σπίτι της για να ζήσει σε μια κατοικία στην άλλη πλευρά της πόλης του Παρισιού, ζητά από τον Σαρλ έναν οδηγό ταξί που έχει βαρεθεί τη δουλειά του να περάσουν από διάφορα μέρη στο Παρίσι που σημάδεψαν τη ζωή της. 
Από αυτό το σημείο και μετά, η πλοκή επικεντρώνεται στους δύο χαρακτήρες, και εμείς πρώτα βλέπουμε τη σύγκρουση μεταξύ των δύο γενεών, αλλά σιγά σιγά και μέσα από τις συζητήσεις τους, αυτή τη σύγκρουση να στρέφεται (όπως προβλέπεται) προς την αλληλοκατανόηση. Από τη μια, η ηλικιωμένη γυναίκα θυμάται το πλούσιο παρελθόν της, γεμάτο από όμορφες αλλά και επώδυνες αναμνήσεις («δεν ήταν έτσι τα πράγματα στις δεκαετίες του 50 και του 60», λέει σε μια στιγμή αναπόλησης). Από την άλλη εκείνος αναφέρεται στα οικογενειακά του προβλήματα και την εργασιακή του ανασφάλεια που τον κάνει να υποφέρει καθημερινά.  
Διακριτικά κινούμενος ο φακός του Κριστιάν Καριόν (που υποδύεται και έναν συμβολαιογράφο στην ταινία) ακολουθεί με διακριτικότητα την Λιν Ρενό και τον Ντάνι Μπουν (πολύ καλοί φίλοι στην πραγματικότητα) να ενσαρκώνουν τους αντίστοιχους ρόλους και να αποδεικνύονται ως ένα ζευγάρι με τέλεια χημεία και πολύ καλές ερμηνείες. 
Η απαλή κίνηση της κάμερας, μέσα από τους δρόμους της υπέροχα φωτογραφισμένης (από τον Πιέρ Κοτερό) γαλλικής πρωτεύουσας, οι υπέροχες ερμηνείες, η γλυκιά μουσική του Φιλίπ Ρομπί συμβάλλουν θετικά σ’ αυτή την «ωραία κούρσα».
=Κριτική μου στο myFilm 
INFO
Προβάλλεται από 18/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Κομεντί, 91΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Καριόν
Παίζουν: Λιν Ρενό, Ντάνι Μπουν, Αλίς Ισαάζ, Ζερεμί Λαέρτ
Διανομή: Rosebud .21