16/5/23

Το τεστ – El test

Δραματική κομεντί βασισμένη στο θεατρικό του Jordi Vallejo. Ένα φιλμ δωματίου, γυρισμένο όμως σε μια έπαυλη αρχιτεκτονικού κυβισμού που «θυμίζει εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο», όπως λέει κάποια στιγμή και ένας από τους πρωταγωνιστές. 
Το σενάριο της ταινίας περιστρέφεται από ένα τεστ χαρακτήρα, που θέτει το δίλλημα: Θέλεις 100.000 ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο ευρώ μετά από 10 χρόνια. Το δίλλημα, θέτει ο πλούσιος Τόνι (Αλμπέρτο Σαν Χουάν) εμπνευσμένος από ένα βιβλίο της κοπέλας του και ψυχολόγου Μπέρτα (Μπλάνκα Σουάρες) στον φτωχό Έκτορ (Κάρλος Σάντος) και τη γυναίκα του Πάουλα (Μίρεν Ιμπάργκουρεν), ένα ζευγάρι που έχει οικονομικές δυσκολίες (ένα μπαρ που δεν πάει καλά και ένα δάνειο που δύσκολα εξοφλείται).
Με άξονα αυτό το δίλλημα, ξεκινούν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ατέρμονες συζητήσεις γύρω από τον τρόπο λήψης αποφάσεων, την υπομονή ή την ανυπομονησία, την ανηθικότητα του καπιταλισμού, την ειλικρίνεια και την υποκρισία στις σχέσεις και άλλα, τόσο στο ζευγάρι που κάνει την προσφορά όσο και στο ζευγάρι που πρέπει να αποφασίσει. 
Φυσικά όσο τραβάει η κουβέντα, τόσο αφορμίζει το θέμα και αρχίζουν οι ρήξεις και στα δυο ζευγάρια, ενώ η εμφάνιση του παππού (Αντόνιο Ρεσίνες) από την πλευρά του φτωχού ζεύγους, ο οποίος σε μια προσπάθεια να βοηθήσει, περιπλέκει τα πράγματα.
Θα μπορούσες να την αποκαλέσεις κωμωδία, όμως η τροπή που παίρνει η κατάσταση οδηγεί στο δράμα και στην κωμωδία πάλι. Ο Ντάνι Ντε Λα Όρντεν καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ των δυο τάσεων δημιουργώντας ένα ανάλαφρο φιλμ με ανατροπές και χωρίς πολλές απαιτήσεις. Έχουμε δει άλλωστε κι άλλες ταινίες με ζευγάρια να θίγουν σοβαρά κοινωνικά θέματα (Το Δείπνο, ας πούμε). Μια παραπάνω από την Ισπανία (και μάλιστα με αρκετά καλούς ερμηνευτές, υπέροχη βραδινή φωτογραφία του Πάου Μουνιόζ και διακριτική μουσική του Φερνάντο Βελασκουές) δεν βλάπτει.
INFO
Προβάλλεται από 18/5/23 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 105΄ 
Χώρα: Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Ντάνι Ντε Λα Όρντεν
Παίζουν: Μίρεν Ιμπαργκούρεν, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Κάρλος Σάντος, Μπλάνκα Σουάρε