17/5/23

Νυρεμβέργη – Nyurnberg

Ρωσικό ιστορικό δράμα, κατασκοπευτικό θρίλερ και ταινία δράσης με φόντο την ιστορική Δίκη της Νυρεμβέργης, βασισμένη στο βιβλίο «Χωρίς παραγραφή» του Ρώσου συγγραφέα και ιστορικού Alexander Zvyagintsev (που είναι σεναριογράφος εδώ, μαζί με τον σκηνοθέτη).
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο ξεκινά τις εργασίες του στη Νυρεμβέργη. Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων από όλο τον κόσμο έρχεται στη δίκη, η οποία αργότερα θα ονομαστεί Δίκη του Αιώνα: η πόλη είναι γεμάτη με δημοσιογράφους, δικηγόρους, μεταφραστές, μάρτυρες και πολλούς συμμετέχοντες και υπαλλήλους, διοικητικούς, δικαστικούς, στρατοδίκες και άλλους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο διερμηνέας λοχαγός του Ερυθρού Στρατού Ίγκορ Βόλγκιν (Σεργκέι Κάμπο), που έχει ζήσει τη φρίκη του πολέμου στην πρώτη γραμμή και βρίσκεται εκεί από μετάθεση, αναζητώντας τον αδελφό του και καλλιτέχνη Νικολάι Βόλγκιν. Εκεί θα συναντήσει την Έλενα (Λιούμποφ Ακσιόνοβα), μια Γερμανίδα που θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει στην έρευνα για τον αδελφό του. Η σχέση τους κινείται παράλληλα με τη διεξαγωγή της δίκης και ενώ ανάμεσά τους παρεμβαίνουν αμετανόητοι Ναζί που δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να σαμποτάρουν τη Δίκη. Αλλά πολλά είπα…
Η σκηνοθεσία του Νεμπέτεφ προσπαθεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Έχει ρυθμό και νεύρο στις πολεμικές σκηνές (η σεκάνς της έναρξης συγκλονίζει), ακολουθεί ντοκιμαντερίστικο ύφος στη διεξαγωγή της Δίκης του Αιώνα (χάρη στην οποία παρεμβάλλει και σκηνές των φρικαλεοτήτων των Ναζί από αρχειακό υλικό) και τέλος, προσπαθεί να συγκινήσει με το παράλληλο love story του Ίγκορ με τη Λένα (ανάμεσα στα ερείπια). 
Ε, δεν γίνονται όλα. Παρόλο που το γενικό ύφος της ταινίας παραπέμπει σε χολιγουντιανό blockbuster. Κάπου, μεταξύ πολεμικών σκηνών, αισθήματος στα παρασκήνια της Δίκης, κατασκοπίας στα γραφεία και πολιτικής στις σχέσεις Ρώσων, Αμερικανών και Γερμανών, χάνεται η μπάλα και η ταινία παρακολουθείται μεν αλλά χωρίς συγκεκριμένο στόχο. 
Ενδιαφέρουσα ως Ρωσο-Τσεχο-Αγγλο-Γερμανική συμπαραγωγή, η οποία μάλιστα δεν συγκρίνεται με τη «Δίκη της Νυρεμβέργης» (1961) του Στάνλεϊ Κράμερ με τους Σπένσερ Τρέισι, Ρίτσαρντ Γούινμαρκ και Μπαρτ Λάνκαστερ (καμία σχέση).
-Κριτική μου στο myFilm
INFO
Προβάλλεται από 18/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Περιπέτεια, Αισθηματική, 131΄
Χώρα: Ρωσία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Νικολάι Νεμπέτεφ
Παίζουν: Σεργκέι Κάμπο, Λιούμποφ Ακσιόνοβα, Ευγκένι Μιρόνοφ, Σεργκέι Βεζρούκοφ, Αλεκσέι Μπαρτούνοφ
Διανομή: New Star