13/5/23

Kleo

Μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, πολλοί φυλακισμένοι του καθεστώτος στο Ανατολικό τμήμα της πόλης απελευθερώνονται. Μαζί τους και η Κλίο μια πρώην εκτελέστρια της Στάζι, η οποία είχε φυλακιστεί παρά το γεγονός ότι είχε διεκπεραιώσει με επιτυχία την τελευταία αποστολή που της είχαν αναθέσει οι ανώτεροί της, μεταξύ των οποίων και ο παππούς της στρατηγός στο στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Μέσα σε έναν κόσμο που ανασυγκροτείται και προσπαθεί να ξεχάσει, η Κλίο γαλουχημένη με τις αρχές του υπαρκτού σοσιαλισμού προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για την άδικη φυλάκισή της διατηρώντας την πίστη της σε ένα καθεστώς που δεν υπάρχει. Όμως κάποιοι στο Βερολίνο, συνεχίζουν να πιστεύουν στο ναζισμό, ενώ κάποιοι άλλοι πρώην σύντροφοί της προσπαθούν να κρύψουν (ή να εξαφανίσουν) μια κόκκινη βαλίτσα με κάποια έγγραφα που εάν βγουν στη δημοσιότητα θα ανατρέψουν την ιστορία του κόσμου. 
Η Κλίο με καθαρό σκοπό την εκδίκηση θα ταξιδέψει στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα και θα βρεθεί ανάμεσα σε πρώην συντρόφους της από τη Στάζι και φίλους, χωρίς να γνωρίζει ποιοι από αυτούς διατηρούν τις αρχές τους και ποιοι είναι προδότες και εντάχθηκαν στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σκηνοθετημένη με νεύρο από το δίδυμο Βίβιαν Αντερέγκεν (4) και Γιάνο Μπεν Σάαμπεν (4), η σειρά είναι θεαματική, διαθέτει δόσεις σκληρής βίας με μαύρο χιούμορ και λεπτής αλλά δηκτικής πολιτικής σάτιρας. 
Η Τζέλα Χάασε (με το παιδικό πρόσωπο) που υποδύεται την Κλίο, δεν διαθέτει τη γοητεία της Ούμα Θέρμαν στο Kill Bill ή της Αντζελίνα Τζολί στο Salt, αλλά τους μοιάζει στον κυνισμό και στην αποτελεσματική χρήση βίας, που φαντάζει ακόμα πιο βίαιη αφού προέρχεται από μια γυναίκα με παιδικό πρόσωπο. Είναι πολύ καλή σ’ αυτό το ρόλο, που της έρχεται γάντι. 
Διαθέτοντας τις «τυπικές» ανατροπές ανά επεισόδιο, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον (στο προτελευταίο επεισόδιο μαθαίνουμε σε flashback πώς μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε η Κλίο) η σειρά είναι εξαιρετικά διασκεδαστική και βλέπεται ευχάριστα. Σ’ αυτό βοηθούν τόσο η φωτογραφία των Τομπίας Κόπε και Μάρτιν Λάγκερ, όσο και εύθυμη μουσική του Τζόνι Κλίμεκ. Μη τη χάσετε. 
(Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Κατασκοπίας, Περιπέτεια (8 επεισοδίων των 45΄)
Χώρα: Γερμανία, 2022
Σκηνοθεσία: Βίβιαν Αντερέγκεν (4), Γιάνο Μπεν Σάαμπεν (4)
Παίζουν: Τζέλα Χάασε, Ντιμίτρι Σάαντ, Βίνσεντ Ρεντέσκι, Βλαντιμίρ Μπουρλάκοφ, Τζούλιους Φελντμέγιερ