3/5/23

Saison morte

Αστυνομικό φιλμ μυστηρίου με φόντο το νησί της Μήλου, το οποίο εκτός από τις φυσικές καλλονές, διαθέτει και τις προϋποθέσεις μιας μυθοπλασίας σχετικής με το λαθρεμπόριο και την αρχαιοκαπηλία. Σε δεύτερο επίπεδο, ένα φιλμ για την απληστία, το θυμό, τον πόθο, τον έρωτα, την απογοήτευση και την προδοσία.
Ο Χρήστος (Ορέστης Τζιόβας) ένας τοπογράφος που ζει στη Μήλο για να αποφύγει την ένταση των μεγάλων αστικών κέντρων, καλεί την αστυνομία από το Hotel Paradise που βρίσκεται σε μια -ερημική κατά τη διάρκεια του χειμώνα- τοποθεσία του νησιού. 
Όταν φτάνει ο τοπικός αστυνόμος Μάκης (Δημήτρης Λάλος), άλλος ένας τύπος που ζήτησε να μετατεθεί εκεί για να αποφύγει την εγκληματικότητα της μεγαλούπολης, βρίσκει τον Χρήστο τραυματισμένο, την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου δολοφονημένη και βίαια δολοφονημένο επίσης, τον Γιώργο (Θανάσης Ταταύλαλης) συνάδελφο του Χρήστου. 
Δεν υπάρχει άλλος, που να μπορεί να εξηγήσει τι έγινε στο ξενοδοχείο, πλην του Χρήστου, ο οποίος από το κρεβάτι του ιατρικού κέντρου που νοσηλεύεται επιμένει να ζητάει, τη Νάντια, μια αναχωρήτρια από την Αθήνα, που ζούσε σε μια ερημική τοποθεσία κοντά στο ξενοδοχείο. Ο τοπικός αστυνόμος και ο αστυνόμος της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας (Αλέξανδρος Λογοθέτης) δεν την βρίσκουν πουθενά. Η θέση του Χρήστου επιδεινώνεται και το άγχος του ότι μπορεί να κατηγορηθεί ο ίδιος μεγαλώνει, επειδή δεν υπάρχει κανείς να επιβεβαιώσει την ιστορία του, στην οποία τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Το Saison Morte είναι ένα άνισο φιλμ για την εξαπάτηση, για την αφήγηση που χειραγωγεί και κατευθύνει, δοσμένο με αλλεπάλληλα και χαοτικά flashback που δοκιμάζουν την υπομονή του θεατή, του οποίου η περιέργεια ομολογουμένως κορυφώνεται, αλλά στο… «άντε να δούμε πώς θα τελειώσει» και ευτυχώς ικανοποιείται στο φινάλε. Οι χαρακτήρες δεν έχουν βάθος και οι ερμηνείες του πραγματικά δυνατού καστ είναι ανάλογες. 
Η φωτογραφία του Θοδωρή Μιχόπουλου κυμαίνεται μεταξύ της «τουριστικού οδηγού» απεικόνισης του εξαιρετικά φωτογενούς τοπίου της Μήλου και του «σκανδιναβικού νουάρ» κατά τις βραδινές λήψεις, ενώ με τις ίδιες διακυμάνσεις τη συνοδεύει  η μουσική του Κωστή Κόντου. 
Ένα αστυνομικό θρίλερ με ενδιαφέρον θέμα, όπως προκύπτει στο τέλος. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Αστυνομικό, Μυστηρίου, 97΄
Χώρα: Ελλάδα, 2019
Σκηνοθεσία: Θανάσης Τότσικας
Παίζουν: Δημήτρης Λάλος, Ορέστης Τζιόβας, Θανάσης Ταταύλαλης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Τζένη Θεωνά, Μάνος Βακούσης, Τόνια Σωτηροπούλου, Όλγα Δαμάνη