3/5/23

Η διπλωμάτισσα – The diplomat

Τηλεοπτική περιπετειώδης σειρά με φόντο το χώρο της διπλωματίας και της κατασκοπίας εν μέσω κρίσεως.
Μετά από μια έκρηξη σε βρετανικό αεροπλανοφόρο που έπλεε κοντά στο Ιράν, η διπλωμάτης καριέρας Κέιτ Γουάιλερ (Κέρι Ράσελ), τοποθετείται «προσωρινή» πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια δουλειά υψηλού προφίλ, η οποία δεν ταιριάζει πολύ στην ιδιοσυγκρασία της, έχει όμως τον άντρα της Χαλ Γουάιλερ (Ρούφους Σιούελ), που είναι πρέσβης και εμπειρότερος. Αυτό από τη μια, αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά από την άλλη επειδή ο Χαλ έχει περάσει από «δύσκολες» πρεσβείες και μάλιστα σε περιόδους εμφύλιων πολέμων ή εξωτερικών επεμβάσεων και έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει με επιτυχία, είναι διάσημος και η φήμη του (όπως και η εμπειρία του) προηγείται της δικής της.  
Στην περίπτωση της κρίσης με το αεροπλανοφόρο ο Χαλ προσπαθεί να την πείσει ότι δεν είναι υπεύθυνο το Ιράν επειδή έχει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση, ενώ η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να την μεταπείσει ότι πρέπει να επέμβουν οι Αμερικανοί διότι το Ιράν είναι υπεύθυνο. 
Οι τεταμένες μεταξύ του ζεύγους σχέσεις και το γεγονός ότι σαν χαρακτήρες διαφέρουν ακόμα και στην αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στον γάμο της όσο και στο πολιτικό της μέλλον. 
Η δημιουργός της σειράς και σκηνοθετική τετράδα κρατούν τη σειρά σε σοβαροφανές επίπεδο, δημιουργώντας suspense περισσότερο στη μεταξύ του ζεύγους σχέση και σε δεύτερο επίπεδο στις επιπτώσεις της σχέσης τους. Και πράγματι η χημεία του πρωταγωνιστικού δίδυμου και των διαφορών του κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Η σειρά βλέπεται ευχάριστα ως σειρά επιστημονικής πολιτικής φαντασίας με ψήγματα βρετανικού χιούμορ. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Θρίλερ, Πολιτική (8 επεισοδίων των 50΄ περίπου)
Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Δημιουργός: Ντέμπορα Καν
Σκηνοθεσία: Άντριου Μπέρνσταϊν, Σάιμον-Σέλαν Τζόουνς, Άλεξ Γκρέιβς, Λάιζα Τζόνσον
Παίζουν: Κέρι Ράσελ, Ρούφους Σιούελ, Ντέιβιντ Γκιάσι, Άλι Αν, Ρόρι Κινίαρ, Άτο Εσάντοχ