3/5/23

Η Βαλέρια παντρεύεται - Valeria is getting married

Κοινωνικό δράμα με φόντο τις κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου, τους συμβιβασμούς που πρέπει να υποστούν και τον ψυχαναγκασμό για ένα «καλύτερο τρόπο ζωής».
Η Βαλέρια, είναι μια νεαρή Ουκρανή, η οποία φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου όπως φαίνεται από τα πρώτα πλάνα, αλλά από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνουμε ότι η Βαλέρια βλέποντας «από κοντά» τον υποψήφιο γαμπρό δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί μια ζωή κοντά του, παρόλο που εκείνος έχει όλη την καλή διάθεση. 
Στην εξέλιξη και μέσα από λεπτοδουλεμένα πλάνα στα οποία κυριαρχούν τα δραματικά κοντινά και μεσαία πλάνα των πρωταγωνιστών, διαπιστώνουμε ότι και η αδερφή της που είχε την πρωτοβουλία να την καλέσει στο Ισραήλ, είχε συμβιβαστεί προκειμένου να ζήσει καλύτερα, ενώ και ο άντρας της αδερφής της έχει εκμεταλλευτεί οικονομικά το γαμπρό, υποσχόμενος ένα βέβαιο γάμο.
Το «προξενιό της Βαλέρια» δεν πρόκειται να κυλήσει ομαλά και μέσα από την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις των τριών βασικών πρωταγωνιστών, η σκηνοθέτρια Μιχάλ Βίνικ καταφέρνει να μας δώσει ένα εξαιρετικά δουλεμένο δράμα δωματίου, το οποίο εκτός από τον άξονα του «προξενιού» θέτει ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων και την κοινωνική συνοχή, αφού το θέμα ξεφεύγει από τα όρια των σχέσεων μεταξύ δύο ανθρώπων και διευρύνεται αγγίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα, τις διαφορές κουλτούρας αλλά και τις πολιτικές διαφορές.
Η ταινία, που απόσπασε το βραβείο «Αργυρός Αλέξανδρος» στο Τμήμα Meet The Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω του θέματος και της σφιχτοδεμένης σκηνοθεσίας, αλλά και λόγω των πολύ καλών ερμηνειών. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, 76’
Χώρες: Ισραήλ, Ουκρανία, 2022
Σκηνοθεσία: Μιχάλ Βίνικ
Παίζουν: Λένα Φράιφελντ, Ντάσα Τβορόνοβιτς, Γιάκοβ Ζάντα Ντάνιελ, Αβραάμ Σαλόμ Λεβί
Διανομή: Cinobo