30/5/23

Old

Ταινία τρόμου και μυστηρίου του γνωστού μας Μ. Νάιτ Σιάμαλαν («Η Έκτη Αίσθηση», ο «Άφθαρτος», «Σκοτεινό Χωριό», «Διχασμένος» και «Glass»). Για το σενάριο αυτή της ταινίας, ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν βασίστηκε στο ομώνυμο και σκοτεινό graphic novel των Πιερ Όσκαρ Λεβί και Φρεντερίκ Πίτερς (2011).  
Πρόκειται για μια ιστορία του φανταστικού που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Στο επίκεντρό της υπάρχει μια οικογένεια που πηγαίνει καλοκαιρινές διακοπές σε ένα τροπικό θέρετρο. Εκεί θα της προτείνουν μια απομονωμένη ειδυλλιακή παραλία κρυμμένη σε πανύψηλους βράχους που φτάνουν μέχρι το κύμα για να περάσει μερικές ξένοιαστες ώρες μαζί με μερικούς ακόμα εκλεκτούς επισκέπτες. Εκεί αρχίζουν τα αλλόκοτα της ιστορίας. Κάτι ανεξήγητο δείχνει να συμπυκνώνει το χρόνο με αποτέλεσμα ολόκληρη η ζωή μερικών χαρακτήρων να συμπιέζεται σε μια μόλις μέρα. Τα 50 χρόνια ζωής διανύονται σ’ ένα 24ωρο και οι απαντήσεις είναι αδύνατο να δοθούν με τη λογική.   
Η έννοιες του χώρου και του χρόνου γίνονται ρευστές την ίδια ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν φρικτά χωρίς λόγο. Ο Σιάμαλαν παίζει στην κυριολεξία με μια συνεχώς κινούμενη κάμερα από παράξενες γωνίες λήψης και ταυτόχρονα παίζει και με τα νεύρα του θεατή, που δεν θέλει και πολύ για να απογοητευτεί. Ευτυχώς η διάρκεια του φιλμ δεν επιτρέπει «κοιλιά» και στο τέλος υπάρχει κάποια εξήγηση.
Οι φίλες και οι φίλοι των παράξενων ιστοριών, του Twlight Zone και του Black Mirror θα ενθουσιαστούν. Εγώ συγκράτησα και τις ερμηνείες του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, της Βίκι Κριπς που είδαμε στο «Αόρατη Κλωστή» (2017), «Το νησί του Μπέργκμαν» (2021) και στο «Κορσές» (2022) ως λιμοκτονούσα από τη δίαιτα πριγκίπισσα Σίσσυ και του Ρούφους Σιούελ. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 27/5/23 το Netflix
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα, 108΄
Χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, 2021
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Παίζουν: Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, Βίκι Κρίπς, Ρούφους Σιούελ, Κεν Λιούνγκ, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Άμπεϊ Λι, Άαρον Πιέρ, Κάθλιν Σαλφάν, Αλέξα Σουίντον, Νόλαν Ρίβερ, Κάιλι Μπίγκλι, Έμπεθ Ντέιβιτζ, Ελάιζα Σκάνλεν, Άλεξ Γουλφ, Εμιούν Έλιοτ, Τόμασιν Μακένζι