25/5/23

Kandahar: Σημείο διαφυγής - Kandahar

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, το φιλμ πραγματεύεται την περιπέτεια ενός πράκτορα της CIA και του διερμηνέα του που φεύγουν από τις ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αφού εκτέλεσαν μια μυστική αποστολή.
Η ταινία διαδραματίζεται το 2023 και η σύγκρουση στο Αφγανιστάν έχει κλιμακωθεί σε νέα ύψη. Εκεί συναντούμε τον μυστικό πράκτορα της CIA Τομ Χάρις (Τζέραρντ Μπάτλερ) παγιδευμένο σε εχθρικό έδαφος και αφού έχει αποκαλυφθεί η αποστολή του. Οπότε πρέπει να φύγει, μαζί με τον Αφγανό διερμηνέα του, προς ένα σημείο διαφυγής στην περιοχή Κανταχάρ, αποφεύγοντας παράλληλα τις πιο επίλεκτες εχθρικές δυνάμεις και τους ξένους κατασκόπους που έχουν αρχίσει να τους κυνηγούν.
Αυτό που ξεχωρίζει την ταινία από άλλες ταινίες του είδους είναι η έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη χαρακτήρων. Η ταινία αφιερώνει χρόνο για να εξερευνήσει το υπόβαθρο, τα κίνητρα και τις σχέσεις μεταξύ τους καθώς και παλεύουν για να παραμείνουν ζωντανοί, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τους φόβους, τις αδυναμίες και τις προκαταλήψεις τους.
Η σκηνοθεσία και το μοντάζ έχουν καταιγιστικό ρυθμό και ρεαλισμό, ενώ και οι ερμηνείες δεν είναι αδιάφορες. Η φωτογραφική απόδοση της ερήμου και των ανοιχτών οριζόντων από τον Μακ Γκρέγκορ είναι εντυπωσιακή, όπως και τα πολεμικά κάδρα. Αλλά κάπου έχουμε ξαναδεί πρόσφατα Αμερικανό με ντόπιο διερμηνέα να διαφεύγουν παρέα («Άρρηκτος δεσμός» του Γκάι Ρίτσι). Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αφηγήσεις από τους βετεράνους σ’ αυτό τον τομέα. 
Συνολικά, το Kandahar βλέπεται όπως όλες οι ταινίες του είδους. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/5/23 στις αίθουσες
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Ρικ Ρόμαν Βο
Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Νέιβιντ Νίκαμπαν, Αλί Φαζάλ
Διανομή: The Film Group