30/4/23

Ο θάνατος της ωραίας - La mort de Belle

Αστυνομικό θρίλερ πάνω στη συνταγή whodunnit, αλλά με δραματικές ψυχολογικές προεκτάσεις, εμπνευσμένο από τη νουβέλα του Ζορζ Σιμενόν «Ο θάνατος της Μπελ». 
Ο Στεφάν Μπλανσόν (Ζαν Ντεσαϊγί), καθηγητής στο International College στη Γενεύη, ζει μια ήσυχη άνετη ζωή. Είναι παντρεμένος με την Κριστίν, μια ψυχρή και τυπική γυναίκα με αποτέλεσμα η συναισθηματική του ζωή να έχει μειωθεί στο μηδέν. Μια μέρα, η Μπελ Σέρμαν (Αλεξάνδρα Στιούαρτ) μια Αμερικανίδα φοιτήτρια και κόρη μιας από τις φίλες της γυναίκας του, έρχεται να μείνει στη βίλα τους. Ο καθηγητής, τυπικός στο έπακρον δεν της δίνει σημασία, αλλά η βαρετή κα χωρίς εξάρσεις ζωή του ανατρέπεται όταν η Μπελ βρίσκεται στραγγαλισμένη στο δωμάτιο που την φιλοξενούσαν. Ο Μπλανσόν, ο οποίος ήταν μόνος στο σπίτι με το θύμα, ισχυρίζεται ότι κοιμόταν στο δωμάτιό του τη στιγμή του εγκλήματος, αλλά σύντομα θα θεωρηθεί ο μοναδικός ύποπτος για το φόνο.
Με τον επιθεωρητή της αστυνομίας (Μαρκ Κασό) και τον εισαγγελέα (Ζακ Μονόντ) -που είναι και φίλοι του- να το πιέζουν ανακριτικά, ο Μπλανσόν κάνει σκέψεις, θυμάται το παρελθόν του, ανασυγκροτείται και αναθεωρεί την συμπεριφορά του, κρατώντας το θεατή καθηλωμένο στο κάθισμά του, ενώ περιφρονημένος από όλους, από τον διευθυντή του (Ζορζ Κουζέν) μέχρι τη μητέρα της Μπελ (Λουίζα Κολπέιν), δεν ξέρει πια πώς να συμπεριφερθεί, ενώ η τραγωδία τον περιμένει στη γωνία.
Η ερμηνεία του Ζαν Ντεσαϊγί είναι καταπληκτική, χωρίς να υστερούν βεβαίως και οι άλλοι ηθοποιοί που τον υποστηρίζουν, ιδιαίτερα οι φυσιογνωμίες του επιθεωρητή και του εισαγγελέα όταν σχολιάζουν το χαρακτήρα του Μπλανσόν.
Ο Μολιναρό, που μας είναι ιδιαίτερα γνωστός από το εμπορικό «Κλουβί με τις τρελές» (1978), αλλά και τα «Μάρτυρας του εγκλήματος» (1959) «Αρσέν Λουπέν εναντίον Αρσέν Λουπέν» (1962) κορυφώνει το δράμα του Μπλανσόν με μαεστρία, εισδύοντας διεξοδικά στον χαρακτήρα του, που ξεδιπλώνεται τόσο μέσα από την αφήγηση του ίδιου, όσο και μέσα από τους βιτριολικούς διαλόγους μεταξύ των ανακριτών γι’ αυτόν, και τους οποίους έχει γράψει ο Ζαν Ανουίγ.
Ένα συναρπαστικό αστυνομικό δράμα, που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Μυστηρίου, 91΄
Χώρα: Γαλλία, 1961
Σκηνοθεσία: Εντουάρ Μολιναρό
Παίζουν: Ζαν Ντεσαϊγί, Αλεξάντρα Στιούαρτ, Υβ Ρομπέρ, Μονίκ Μελινάντ, Υβέτ Ετιεβάν, Λουίζα Κολπέιν, Ζορζ Κουζέν, Μαρκ Κασό