20/4/23

Ταινίες από 20/4/2023 - Παρουσίαση και σχολιασμός

Παρουσίαση και κριτική των ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους από 20/4/2023: Άρρηκτος δεσμός / Σεντ Ομέρ / Οι τρεις σωματοφύλακες, Ντ’ Αρτανιάν / Πέρα από τον τοίχο / Σπασμένος ήχος / Ο γάμος στο Αφρίν / Καραόκε / Evil dead rise / Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι (Επαν.)
Άρρηκτος δεσμός – Guy Ritchie's  The covenant
Δυο περιπέτειες διάσωσης, αλλά και μια ανθρώπινη ιστορία, με φόντο την Αμερικανική κατοχή στο Αφγανιστάν, για δύο άντρες διαφορετικής καταγωγής που αναπτύσσουν ένα δυνατό φιλικό δεσμό μέσα από μια κοινή εξαιρετικά τραυματική εμπειρία.  
Στην τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν, ο λοχίας Τζον Κίνλι υπόδειγμα ενός παλαιάς κοπής στρατιώτη, τίμιου, θαρραλέου, πιστού στην πατρίδα του αλλά και στους στρατιώτες του, συνεργάζεται με έναν Αφγανό διερμηνέα, τον Αχμέντ  έναν πρώην έμπορο ηρωίνης, που άφησε τα πάντα πίσω του, όταν οι Ταλιμπάν σκότωσαν τον γιο του.
Ο Τζον και ο Αχμέντ θα γίνουν φίλοι και μετά από μια ενέδρα των Ταλιμπάν, είναι οι μοναδικοί που επιβιώνουν και ο Αχμέντ θα μεταφέρει τον βαριά τραυματισμένο Τζον σε ασφαλές μέρος, χιλιόμετρα μακριά και διασχίζοντας συνεχώς εδάφη που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. 
Επιστρέφοντας στην Αμερική, ο Τζον μαθαίνει πως ο Αχμέντ και η οικογένειά του βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει πίσω με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς πλήρη στρατιωτική υποστήριξη, για να σώσει τον φίλο του και να τον φέρει στις ΗΠΑ. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Πολεμική, Περιπέτεια, 123΄
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Παίζουν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Νταρ Σαλίμ, Έμιλι Μπίτσαμ, Τζόνι Λι Μίλερ, Αλεξάντερ Λούντβιχ, Άντονι Σταρ, Μπόμπι Σόφιλντ
Διανομή: The Film Group

Σεντ Ομέρ – Saint  Omer
Βρισκόμαστε στο δικαστικό μέγαρο στην πόλη Σεντ Ομέρ. Η νεαρή συγγραφέας Ραμά παρακολουθεί την πολύκροτη δίκη της Λοράνς Κολί, μιας νέας γυναίκας αφρικανικής καταγωγής που κατηγορείται ως υπεύθυνη για τον θάνατο της δεκαπέντε μηνών κόρη της σε μια παραλιακή πόλη της Βόρειας Γαλλίας. Καθώς η διαδικασία προχωρά, τα λόγια της κατηγορούμενης και οι καταθέσεις των μαρτύρων δίνουν αναπάντεχες διαστάσεις στην υπόθεση και θα κάνουν τη Ραμά να αμφισβητήσει τα πιστεύω της, αλλά και την απόφασή της να κρατήσει μυστική από την οικογένειά της την δική της εγκυμοσύνη.
INFO
Είδος: Δράμα, Κοινωνική, 122΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Αλίς Ντιόπ
Παίζουν: Καϊγιέ Καγκαμέ, Γκουσλαντζί Μαλάντα, Βαλερί Ντρεβίλ  
Διανομή: One from the Heart

Οι τρεις σωματοφύλακες, Ντ’ Αρτανιάν - The three musketeers, D’  Artagnan
Από το Λούβρο μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, από τις τρώγλες του Παρισιού μέχρι την πολιορκία της Λα Ροσέλ, σε ένα βασίλειο διχασμένο από τους θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της εισβολής από την Αγγλία, μία χούφτα αντρών και γυναικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα ενώσουν το πεπρωμένο τους με τη μοίρα της Γαλλίας. Το φιλμ είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά.
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, 121΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Μαρτέν Μπουρμπουλόν
Παίζουν: Φρανσουά Σιβίλ, Βενσάν Κασέλ, Ρομάν Ντουρίς, Εύα Γκριν, Λουί Γκαρέλ, Βίκι Κριπς
Διανομή: Tanweer

Πέρα από τον τοίχο – Beyond the wall
Ο Αλί, είναι ένας τυφλός, που επιχειρεί να αυτοκτονήσει όταν τον διακόπτει ο θυρωρός του κτιρίου του για να του ανακοινώσει ότι η αστυνομία αναζητά μια γυναίκα που έχει δραπετεύσει και έχει κρυφτεί κάπου στο κτίριο, αφού συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία εργαζομένων με χαοτικές συνέπειες. Η κυνηγημένη βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα του τυφλού άντρα και παράλληλα είναι ανήσυχη για τον τετράχρονο γιο της που χάθηκε όταν την μετέφεραν σε ένα αστυνομικό βαν. Σιγά σιγά, ο Αλί δένεται συναισθηματικά μαζί της. 
Άνιση ταινία που ταλαντεύεται μεταξύ κλειστοφοβικού θρίλερ και δράματος χαρακτήρων χωρίς περαιτέρω κοινωνικό σχολιασμό, αλλά ενδιαφέρουσα.
INFO
Είδος: Δράμα, 122΄
Χώρα: Ιράν, 2022
Σκηνοθεσία: Βαχίντ Τζαλιλβάντ
Παίζουν: Ναβίντ Μοχαματζαντέχ, Νταϊάνα Χαμπίπι, Σαίν Ντακ
Διανομή: Ama Films

Σπασμένος ήχος
Από τους σκοτεινούς τεκέδες στα χρόνια της παρανομίας στα μεγάλα σαλόνια της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι, από το τρίχορδο στο τετράχορδο όργανο και από το περιθώριο στο προσκήνιο, το μπουζούκι κατέχει επάξια την θέση του στην αιωνιότητα. 
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι μνήμης για το πιο αγαπητό λαϊκό όργανο της χώρας, μέσα από τα μάτια μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του μπουζουκιού.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Μουσική, 80΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Διανομή: Weird Wave

Ο γάμος στο Αφρίν - The wedding in Afrin
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Το πρώτο ήταν «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» (2021), μια ανθρώπινη περιπέτεια στα ποτάμια της προσφυγιάς και ακολούθησε το πολυβραβευμένο «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» (2022). Αυτή τη φορά, με κύριο άξονα ένα γάμο στο Κουρδικό Αφρίν, ο σκηνοθέτης καταγράφει την πορεία της κατεστραμμένης πόλης και την προσπάθεια ανασύστασής της σε μια δεκαετία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 101΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Αφηγείται: Μερουάν Μπερεκάτ
Διανομή: New Star

Καραόκε – Karaoke
Η Τόβα και ο Μέιρ είναι ένα ζευγάρι στα 60 που αγαπιούνται ακόμα αλλά τους έχει καταπιεί η ρουτίνα της μικροαστικής ζωής τους στα προάστια. Όταν ένας κοσμοπολίτης εργένης μετακομίζει στο ρετιρέ της πολυκατοικίας τους, η μαγνητική του παρουσία και οι βραδιές καραόκε στο διαμέρισμά του μετατρέπονται σε εμμονή για το φιλήσυχο ζευγάρι. Θα σημάνει όμως η νεοαποκτηθείσα εξωστρέφειά τους μια νέα αρχή ή την αρχή του τέλους για τη σχέση τους; (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κομεντί, 100΄
Χώρα: Ισραήλ, 2022
Σκηνοθεσία: Μος Ρόσενταλ
Παίζουν: Σασόν Γκαμπέι, Ρίτα Σουκρούν, Λίορ Ασκενάζι, Άριε Τσερνέρ, Κόμπι Φάραγκ
Διανομή: Danaos Films

Evil dead rise
Μεταφέροντας τη δράση από το δάσος στην πόλη, το φιλμ αφηγείται τη διεστραμμένη ιστορία δύο αποξενωμένων αδερφών, η επανένωση των οποίων διακόπτεται από την άνοδο των δαιμόνων που κυριεύουν τα σώματά τους και τις ωθούν σε μία αρχέγονη μάχη επιβίωσης καθώς αντιμετωπίζουν την πιο εφιαλτική εκδοχή οικογένειας, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 97΄
Χώρες: Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, 2023
Σκηνοθεσία: Λι Κρόνιν
Παίζουν: Λίλι Σάλιβαν, Αλίσα Σάδερλαντ, Μόργκαν Ντέιβις, Γκάμπριελ Έκολς, Νελ Φίσερ
Διανομή: Tanweer

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι – Last tango in Paris (Επαν.)
Μια ερωτική ιστορία, τολμηρή και αμφιλεγόμενη για την εποχή της (αρχές της δεκαετίας του ’70) γύρω από έναν μεσήλικα Αμερικανό που ζει στο Παρίσι και προσπαθεί να ξεπεράσει την αυτοκτονία της γυναίκας του, δημιουργώντας μια αυτοκαταστροφική σχέση με μια 20χρονη Γαλλίδα. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματική, 136΄
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, 1972
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Παίζουν: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν-Πιέρ Λεό
Διανομή: New Star