18/4/23

Ο γάμος στο Αφρίν - The wedding in Afrin

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Το πρώτο ήταν «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» (2021), μια ανθρώπινη περιπέτεια στα ποτάμια της προσφυγιάς και ακολούθησε το πολυβραβευμένο «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» (2022). 
Αυτή τη φορά, με κύριο άξονα ένα γάμο στο Κουρδικό Αφρίν, ο σκηνοθέτης καταγράφει την πορεία της κατεστραμμένης πόλης και την προσπάθεια ανασύστασής της σε μια δεκαετία. Με εικόνες που συγκλονίζουν, ο φακός του Θωμά Σίδερη, ακολουθεί τον σπουδαιότερο εν ζωή Κούρδο ποιητή Μερουάν Μπερεκάτ, που ξεναγεί τον θεατή στα συντρίμμια της πόλης του, βλέπει τους φίλους του που ζουν σε σκηνές μετά την τουρκική κατοχή το 2018, τα εγγόνια του, τοπία της πόλης, σκηνές από την καθημερινή ζωή της και τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται στους πρόποδες του όρους Κουρμέντς. 
Ο κύριος αφηγηματικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία της ταινίας είναι μια γαμήλια τελετή, η οποία καθώς εξελίσσεται μέσα στη μέρα και μέχρι αργά τη νύχτα, που ο γαμπρός θα πάρει τη νύφη από το χέρι και θα χορέψουν στο κέντρο του κύκλου, παρακολουθούμε ταυτόχρονα την εξέλιξη της πόλης. Ο Θωμάς Σίδερης καταφέρνει να συμπυκνώνει τα δέκα χρόνια της φθοράς της πόλης στις δέκα περίπου ώρες που διαρκεί η γαμήλια τελετή και το πετυχαίνει χάρη στην ενδιαφέρουσα εναλλαγή των εικόνων και το εξαιρετικό μοντάζ του Χαμίτ Χαζάρ.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/23 στις αίθουσες
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 101΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης
Αφηγείται: Μερουάν Μπερεκάτ
Διανομή: New Star