18/4/23

Σπασμένος ήχος

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι μνήμης για το πιο αγαπητό λαϊκό όργανο της χώρας, μέσα από τα μάτια μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του μπουζουκιού.
Από τους σκοτεινούς τεκέδες στα χρόνια της παρανομίας στα μεγάλα σαλόνια της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι, από το τρίχορδο στο τετράχορδο όργανο και από το περιθώριο στο προσκήνιο, το μπουζούκι κατέχει επάξια την θέση του στην αιωνιότητα και αυτή τη θέση έρχεται να διεθνοποιήσει  το ντοκιμαντέρ «Σπασμένος Ήχος» που είναι μια συνδημιουργία του σκηνοθέτη Φοίβου Κοντογιάννη και του Ανέστη Μπαρμπάτση, που ήταν και υπεύθυνος για την ιδέα, την έρευνα, αρχισυνταξία, τη μουσική επιμέλεια, καθώς και την επιλογή και τις συνεντεύξεις όλων όσων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ταινίας. Και δεν είναι λίγοι.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρίστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας και Διαμαντής Χιώτης, οι οποίοι με τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους, μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και στο μέλλον του μπουζουκιού. Ενός οργάνου που κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει το πιο αγαπητό, αλλά και διαδεδομένο όργανο στη χώρα. Ενός οργάνου, που εκτός από το ότι αποτυπώνει την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλει στην πολιτισμική μας ταυτότητα και ο ήχος του θυμίζει με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, απανταχού της γης. (Κριτική μου στο myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 20/4/23 στις αίθουσες
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Μουσική, 80΄
Χώρα: Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Διανομή: Weird Wave