26/4/23

Ευλογία – Benediction

Βιογραφικό δράμα, για τη ζωή και την ποίηση του κορυφαίου Άγγλου πολεμικού ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν (1886-1967) που επέζησε από τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βραβεύτηκε για την ανδρεία του, αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όταν έληξε η θητεία του.
Ο Τέρενς Ντέιβις μετά το ‘Ήρεμο πάθος» (2016, στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή της ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον), αυτή τη φορά πιάνει τον πολεμικό ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν, όχι και πολύ γνωστό σε μας, αλλά σημαντικό για τους Άγγλους και ενώ ξεκινά την ταινία του με ένα συναρπαστικό ασπρόμαυρο αντιπολεμικό πνεύμα βασισμένο στους «θυμωμένους» στίχους του Σασούν, αναλώνεται στη συνέχεια στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του, μέσα από τον αριστοκρατικό του κύκλο, για να καταλήξει παντρεμένος και με ένα γιο, ύστερα από ένα γάμο που δεν πήγε καλά.
Ο Ζίγκφριντ Σασούν του Ντέιβις, είναι μια σύνθετη προσωπικότητα, την οποία λάτρεψαν η αριστοκρατία και η αφρόκρεμα του λογοτεχνικού και θεατρικού κόσμου Λονδίνου, μέχρις ότου ξεκίνησε να συνάπτει σχέσεις με διάφορους άνδρες καθώς προσπαθούσε να συμβιβαστεί με την ομοφυλοφιλία του. Εντούτοις, σε δεύτερο επίπεδο βλέπουμε έναν ανήσυχο άνθρωπο σ’ έναν διαλυμένο κόσμο. Έναν άνθρωπο βαθιά φιλειρηνιστή. Έναν χαρακτήρα ο οποίος στο στρατό χαρακτηρίστηκε ότι έπασχε από «νευρικό κλονισμό» και εισήχθη σε ειδικό ίδρυμα: το Νοσοκομείο Γκρέγκλοκχαρτ του Εδιμβούργου, το οποίο έμεινε στην ιστορία από τους ποιητές που φιλοξένησε και νοσήλευσε και οι οποίοι αργότερα αποδείχτηκαν μεγάλες και εμβληματικές μορφές και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Τον Ζίγκφριντ Σασούν σε ηλικία στράτευσης το 1914 ενσαρκώνει ο Τζακ Λόουντεν, που έχουμε δει στα φιλμ «Δουνκέρκη» και «Μαίρη, η βασίλισσα της Σκοτίας», ενώ σε ηλικία «μετά 30 έτη» ο Πίτερ Καπάλντι. Και οι δύο είναι αυθεντικοί στο ρόλο τους, όπως και όλη η ατμόσφαιρα της ταινίας, τόσο στα ασπρόμαυρα τμήματά της, όσο και από τις σέπια αποχρώσεις των έγχρωμων τμημάτων, που έχει επιτύχει ο διευθυντής φωτογραφίας Νικολά Ντάλεϊ. Στην ατμόσφαιρα συμβάλλουν θετικά τόσο τα σκηνικά του Άντι Χάρις και τα κοστούμια της Άνι Σάιμονς, όσο και οι στίχοι του Σασούν που χρησιμοποιούνται στην αφήγηση καθώς και ο πυκνός και πνευματώδης, με το ιδιόρρυθμο βρετανικό χιούμορ διάλογος. (Κριτική μου στο myFilm
INFO
Προβάλλεται από 27/4/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, Βιογραφικό, 137΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 2021
Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
Παίζουν: Τζακ Λόουντεν, Πίτερ Καπάλντι, Σάιμον Ράσελ Μπίελ, Τζέρεμι Ιρβιν, Κάλαμ Λιντς
Διανομή: Neo Films