14/3/23

Μια γυναίκα: Ο κώδικας της σιωπής - Una femmina - The code of silence

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία (βγαλμένη από το βιβλίο του Λίριο Αμπάτε «Fimmine ribelli»), η ταινία αφορά την καταδίκη της παράδοσης και τις συνέπειες της προδοσίας, με φόντο την πατριαρχική οικογένεια και την ιταλική μαφία της Νότιας Ιταλίας.
Η Ρόζα είναι ένα ανήσυχο κορίτσι που ζει με τους συγγενείς της μητέρας της σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Νότιας Ιταλίας. Ο μυστηριώδης θάνατος της μητέρας της όσο εκείνη ήταν ακόμα παιδί, ρίχνει μια σκιά στη ζωή της. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως και η Ρόζα συνειδητοποιεί ότι είναι παγιδευμένη στην ίδια προκαθορισμένη μοίρα, αποφασίζει να προδώσει την οικογένειά της ψάχνοντας εκδίκηση. Όμως, όταν η οικογένειά σου ανήκει στη μαφία, ακόμη κι ένα λάθος βήμα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Πρόκειται για ένα σκοτεινό παραμύθι, ένα ταξίδι στο οποίο ο θεατής μπορεί να συνδεθεί με μια ασυνείδητη και αρχετυπική διάσταση. Όσες γυναίκες είχαν το θάρρος να σπάσουν τον δεσμό αίματος και τους κώδικες της Ντράγκετα, της εγκληματικής οργάνωσης που έχτισε την αυτοκρατορία της πάνω στον πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια, δεν είχαν καλό τέλος ή συμβιβάστηκαν σε μια διαρκή υποταγή.
Η ερασιτέχνης ηθοποιός Λίνα Σιτσιλιάνο (πήρε το Βραβείο Κοινού για την ερμηνεία της στο Φεστιβάλ Ανεσί 2022) που υποδύεται σπαρακτικά την Ρόζα, ενσαρκώνει το πλήθος των γυναικών και των φωνών τους από την υποταγή σε ένα κόσμο αντρικό, πατριαρχικό και ταυτόχρονα κακουργηματικό και δείχνει πειστικά ότι θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γνωρίζοντας τις συνέπειες και κρατώντας σθεναρή στάση μέχρι το αναπόφευκτο τέλος. 
Η σκηνοθεσία του Φραντσέσκο Κοστάμπιλε αργά και με συνέπεια δίνει βάρος στη ψυχοσύνθεση της Ρόζας και με τη βοήθεια της φωτογραφίας του Γκιουζέπε Μάιο, καταφέρνει να δημιουργεί τη γενική ατμόσφαιρα καταπίεσης και ειδικά των έντονων συναισθημάτων της μέσα από τα close up στη Λίνα Σιτσιλιάνο, ενώ συμβάλλει στη δραματική ένταση και η μουσική του Βαλέριο Καμπορίνι. (Κριτική μου στο myfilm) 
INFO
Προβάλλεται από 14/3/2023 στο Cinobo
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 120΄
Χώρα: Ιταλία, 2022
Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Κοστάμπιλε
Παίζουν: Λίνα Σιτσιλιάνο, Φαμπρίτσιο Φερακάνε, Άννα Μαρία ντε Λούκα, Σιμόνα Μαλάτο